To je crta pobednika: Pričali su 2016. da sam lud, sad opet kažem – idemo da osvojimo EURO

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.11.19. | 18:16

Portugalci 11. put uzastopno na velikom takmičenju, Fernando Santoš pretekao Skolarija

Iznenađenja nije bilo. Dva „mala finala“, kako je mečeve sa Litvanijom i Luksemburgom krstio Fernando Santoš, Portugalci su dobili bez većih problema i izborili plasman na Prvenstvo Evrope, iako su sporo krenuli u Grupi B.

No, računi se svode na kraju, pa aktuelni prvak Starog kontinenta ima razlog za zadovoljstvo. Po više osnova.
Portugal je jedina selekcija u kvalifikacijama koja nije primila gol od Luksemburga i to me čini srećnim. Pogotovo što je domaćin imao prilike i što mu je loše stanje terena pogodovalo“, prvi je komentar Fernanda Santoša posle slavlja 2:0 na stadionu „Josi Bartel“.

Izabrane vesti

Na tom mestu je na današnji dan pre 15 godina Kristijano Ronaldo postigao prvenac za Navigatore, da bio četiri minuta pre kraja potvrdio slavlje nagovešteno pogotkom Bruna Fernandeša u prvom delu.
„Kvalifikacije su bile teške. Počeli smo slabije od očekivanog, remijima kod kuće sa Ukrajinom i Srbijom, a nije baš normalno da Portugal ne dobija utakmice na svom stadionu. Suština je da smo usred takmičenja osvojili Ligu nacija i da nam je letošnji trijumf raširio krila, igrači su shvatili da vrede, da poseduju snažan karakter“.

Današnja pobeda je ukupno 300. u istoriji reprezentacije Portugala, a posebno je zanimljivo da je svaka jubilarna bila nad Luksemburgom (100. slavlje 1986. kad je bilo 2:0, a 200. u junu 2006, 3:0).
Utakmica je bila takva da smo povremeno morali da igramo manje atraktivno, ali hladnokrvno. Nismo napamet ispucavali loptui, tražili smo posed, krenuli po drugi gol i na kraju ga dali. Smatram da bi Portugalci trebalo da budu ponosni na ovaj tim. Na kraju krajeva, izborili smo 11. uzastopni plasman na veliko takmičenje i, kao i uvek, bićemo među kandidatima da ga osvojimo. Kad sam govorio da je Portugal kandidat da osvoji EURO 2016. govorili su mi da sam lud. Sad kažem isto: nismo favoriti, ali jesmo kandidati za trofej i borićemo se da ga odbranimo. Uostalom, osvojili smo dva od tri poslednja velika takmičenja“, podseća Fernando Santoš da je posle pehara u Francuskoj pre tri leta u junu osvojio i Ligu nacija.

A sad je nadmašio Luiza Felipea Skolarija i postao selektor sa najviše pobeda u istoriji Portugala (43 na 70 utakmica). To mora da se ceni.

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara