Kako je Srbija remijem protiv Ukrajiine pomogla - Hrvatskoj

Novosti online

17. 11. 2019. u 21:51

Ukrajina remijem u Beogradu pomogla i sebi i Hrvatskoj kada je u pitanju žreb za EP

Како је Србија ремијем против Украјиине помогла - Хрватској

Detalj sa meča Srbija - Ukrajina foto M.Vukadinović

Srbija je dva puta vodila, ali odigrala sa Ukrajinom 2:2 u poslednjem kolu u grupi B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Ukrajina je ranije osigurala plasman na EP, ali zahvaljujući ovom bodu biće i nosilac u žrebu za Evropsko prvenstvo koji će se održati 30. novembra u Bukureštu. 

Da je izgubila, Ukrajina je mogla da završi u drugom šeširu po jačini. Ovim bodom Ukrajina je pomogla sebi, ali i Hrvatskoj. Da su izgubili od reprezentacije Srbije u Beogradu, Ukrajinci bi završili u drugom šeširu, pa ne bi mogli da se nađu u grupi sa Hrvatima. Ovako su im "učinili uslugu" jer Francuzi mogu da padnu.

Lista nosilaca u žrebu prvi put u istoriji neće biti određena po nacionalnom rangu na UEFA lestvici, nego po rangu u ovim kvalifikacijama. Po tom rangu u grupama u kojima je bilo šest ekipa prvoplasiranoj će biti oduzeti bodovi protiv poslednjeplasirane ekipe i tako ćemo dobiti lestvicu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih timova.

Reprezentacije će prilikom žreba biti podeljene u četiri grupe sa šest ekipa. U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija, a prema trenutnom tanju u svim grupama status nosioca imaće Italija, Belgija i Ukrajina. U drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećoj grupi po jačini biće preostale drugoplasirane reprezentacije, a u poslednjoj će biti dve najlošije drugoplasirane reprezentacije i četiri pobednika dodatnih kvalifikacija. Dodatne kvalifikacije popunjavaju se po rangu iz grupa Liga nacija: A, B, C i D.

Šampionat se igra u 12 zemalja, a domaćinima koji se plasiraju ne Euro garantovano da će igrati u svojim gradovima, što dodatno komplikuje žreb. UEFA će neke reprezentacije domaćine razmestiti i u niže grupe  kako se ne bi dogodilo da ne igraju kod kuće.

Status reprezentacija koje nisu domaćini u grupama preb žreb sigurno se neće naknadno menjati pa je poznato da će sa Francuskom u drugoj grupi biti Hrvatska, Poljska i pobednik grupe D  - Danska, Švajcarska ili Irske i još dve reprezentacije. 

Kako trenutno stvari stoje, aktuelni prvak Portugal biće tek u trećoj grupi zbog lošeg rezultata u kvalifikacijama i jasno je da će biti najteži rival iz tog šešira. 

U ovom trenutku šeširi bi izgledali ovako:

Prvi: Italija, Belgija, Engleska, Nemačka, Ukrajina, Španija.
Drugi: Francuska, Poljska, Danska, Hrvatska, Holandija, Češka.
Treći: Rusija, Portugal, Švajcarska, Turska, Austrija, Švedska.
Četvrti: Finska, Mađarska, Island*, BiH*, Srbija*, Gruzija*

Zemlje domaćini moraju biti u grupama koje se igraju kod njih, a zbog političkih razloga neke reprezentacije ne smeju da igraju u istoj grupi, a to su Ukrajina/Rusija, Srbija/Kosovo, Rusija/Kosovo, BiH/Kosovo.

Kako trenutno stvari stoje, budući da Rusija ne sme da igra s Ukrajinom, a Ukrajina je nosilac, Belgija bi morala da bude smeštena u grupu sa Rusijom. To znači da bi Ukrajina bila sa Holandijom, Finska bi bila sa Rusijom, jer Rusija ne može sa Mađarima, jer su domaćini, a pobednici dodatnih kvalifikacija, među kojima su takođe neki domaćini, igrali bi u svojim grupama. Rusija ne može da izvuče ni pobednika grupe D dodatnih kvalifikacija, u kojima je Kosovo.

Grupa A:

Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik dodatnih kvalifikacija grupe D.

Grupa B:

Belgija, Danska, Rusija, Finska.

Grupa C: 

Ukrajina, Holandija,Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik dodatnih kvalifikacija grupe A.

Grupa  D:

Engleska,Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik dodatnih kvalifikacija grupe C.

Grupa E: Španija,

Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka,Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik dodatnih kvalifikacija gupe B.

Grupa F:

Nemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska /Turska/Austrija/Švedska, Mađarska.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije