Vijeće EU-a će raspravljati o reformi proširenja

EU, Zastave
Francuska je predložila da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale ući u EU, ali putem novog, postepenog procesa (EPA)

Na sastanku Vijeća općih poslova u Bruxellesu ministri Europske unije će razgovarati o situaciji u području politike proširenja i pristupanja Uniji, prenosi Tanjug.

Ministri će na sastanku, najavljenom za utorak, prvi put razmotriti i francuski prijedlog o reformi politike proširenja, ali se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka, najavljeno je u Vijeću EU-a.

“Ne znamo koliko ćemo moći biti konkretni, ali svakako želimo poslati pozitivnu poruku regiji”, poručuju iz Vijeća EU-a.

‘Prvi korak ka obnavljanju povjerenja’

U Vijeću EU-a najavili su da će ministri općih i europskih poslova EU-a (GAC) kao posljednju točku dnevnog reda razmatrati situaciju u području politike proširenja i pristupnog procesa.

“To bi trebao biti tek prvi korak prema obnavljanju politike proširenja, ali i povjerenja među zemljama članicama EU-a i zemljama sa Zapadnog Balkana”, navode izvori iz Vijeća EU-a, prenosi agencija.

Očekuje se i da francuska državna tahnica za europske poslove Amelie de Montchalin predstavi prijedloge Pariza o promjeni metodologije proširenja.

Nakon što je u listopadu blokirala otvarnje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Fancuska se založila za postupnije pristupanje EU-u, otvaranje strukturnih fondova EU-a zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uvjetovanja i revirzibilnost procesa proširenja.

Francuska predlaže sedam etapa

Francuska je predložila da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale ući u Europsku uniju, ali putem novog, postupnog procesa priključivanja u sedam etapa, prenijela je ranije u nedjelju agencija Hina portal EUobserver.

Francuska je ostalim zemljama članica uputila neformalni dokument na šest stranica koji bi trebao poslužiti kao podloga za raspravu u institucijama Unije.

Izvor: Agencije