Moskva i Rijad razmatraju uslove isporuke sistema S-400

S-400 Trijumf je savremeni sistem protuzračne odbrane dugog dometa predviđen za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa (EPA)

Rusija i Saudijska Arabija razmatraju uvjete isporuke protuzračnog raketnog sistema S-400 Trijumf na osnovu ugovora potpisanog 2017. godine, saopćila je glasnogovornica Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Marija Vorobjova.

Vorobjova je navela da je za ruski sistem S-400 zainteresirano još nekoliko zemalja Bliskog istoka, prenosi Beta agenciju Sputnik.

“Zahtjevi svih stranih kupaca zainteresiranih za najbolji svjetski sistem za protuzračnu odbranu, koji višestruko prevazilazi sve sisteme koje nude konkurenti, bit će razmotreni na utvrđeni način”, dodala je.

Savremeni sistem

Ruski predsjednik Valdimir Putin ponudio je u septembru Saudijskoj Arabiji da joj Rusija proda svoje oružje, poslije napada na naftna postrojenja te zemlje. 

“Spemni smo da osiguramo značajnu pomoć Saudijskoj Arabiji i ta zemlja bi donijela mudru državničku odluku kao što je to svojevremeno učinio Iran kupovinom S-300 i kao što je turski predsjednik Erdogan uradio kada je kupio posljednji S-400 protuzračni odbrambeni sistem od Rusije”, rekao je Putin, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

S-400 Trijumf je savremeni sistem protuzračne odbrane dugog dometa predviđen za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa, uključujući rakete srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva.

Njegov domet je 400 kilometara i može da uništava ciljeve na visini do 30 kilometara.

Izvor: Agencije