Kragujevac deo USAID Projekta za odgovornu vlast - iKragujevac


Vesti

Direktor misije USAID – a u Srbiji Majk de la Rosa, u prisustvu Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, potpisao je u Beogradu Memorandume o razumevanju sa predstavnicima šest gradova i opština (Niš, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Žabalj, Vračar i Stari grad) čiji je cilj jačanje napora u borbi protiv korupcije i razvoja transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti. Uz šest novih partnera, USAID sada sarađuje sa 13 lokalnih samouprava na unapređenju transparentnosti i većem učešću javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Grad Kragujevac je konkurisao za tehničku podršku u okviru Javnog poziva za iskazivanje zaineteresovanosti lokalnih samouprava za jačanje transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti, rekao je pored ostalog Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika koji je, u ime grada Kragujevca, potpisao Memorandum. Zajednički ciljevi su: borba protiv korupcije, jačanje odgovorne vlasti, unapređenje učešća javnosti u formulisanju, praćenju i merenju učinka javnih politika, jačanje transparentnosti i postupanje lokalne vlasti prema potrebama javnosti.

Prema prošlogodišnjem istraživanju sprovedenom na čitavoj teritoriji Srbije, korupcija je jedna od glavnih briga građana Srbije. Istraživanje je pokazalo da 57 odsto građana smatra da je korupcija rasprostranjena u Srbiji i da ima veliki uticaj na društvo. „Verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su najbliže građanima“, izjavio je Majk de la Rosa, direktor misije USAID – a u Srbiji.

USAID će nastaviti da pruža pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru svog četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu