Donald Tusk jedini kandidat za novog predsednika Evropske narodne partije 1Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jedini je kandidat za predsednika Evropske narodne partije (EPP), naslednika Francuza Džozefa Dola, saopštila je danas ta evropska grupacija.

To će biti prvi put da jedan istočni Evropljanin vodi tu veliku porodicu desničarskih stranaka u EU u čijim redovima su i CDU nemačke kancelarke Angele Mrkel i francuska partija Republikanci.

On treba da bude imenovan na čelu EPP-a u sredu u Zagrebu gde se održava kongres partije. Neće biti neizvesnosti pošto nema protivkandidata, naveo je Frans pres.

Izbor će se održati tajnim glasanjem oko 700 delegata a rezultat će biti objavljen u sredu uveče, rekao je za Frans pres portparol EPP-a.

Tusk, 62, je poslednjih pet godina imao jednu od ključnih položaja u evropskim institucijama, predsedništvo Evropskog saveta odakle treba da ode 1. decembra kada će na to mesto doći belgijski premijer Šarl Mišel.

Mandat predsednika EPP-a je na tri godine i obnovljiv neograničeno. Tu funkciju je 23 godine držao Belgijanac Vilfrid Martens (1990-2013), a njega je nasledio Džozef Dol.

Izborni kongres EPP biće održan u Saboru Hrvatske i u Areni Zagreb od 19. do 21. novembra. Na izbornom kongresu u Zagrebu očekuju se šefovi evropskih država i vlada, kao i najviši funkcioneri EU, među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i aktuelno vođstvo EU, Donald Tusk i Žan-Klod Junker.

Domaćin skupa biće Hrvatska demokratska zajednica, odnosno predsednik vladajuće stranke i hrvatske vlade Andrej Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari