19. novembar  2019. 08.46  | Izvor: Novosti

Lekovitost urmi: Pomažu kod anemije, čak i u borbi protiv raka

BEOGRAD -

Znamo da su urme veoma zdrave, ali ne i koliko su, zaista, blagotvorne za naš organizam.

Ovo voće je bogato prirodnim šećerom koji je odlična zamena za običan.

Urme umanjuju osećaj gladi, prava su prirodna multivitaminska tableta, zbog čega se preporučuju i odraslima i deci. Pomažu kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, čak i u borbi protiv raka. Gotovo da nema bolesti koje se ne mogu lečiti urmama.

Takođe, sadrže lutein i zeaksantin, zbog čega ih nazivaju vitaminima za oči, pa ukoliko želite da sačuvate vid jedite što češće ovo voće.

Urme su bogate i kalijumom koji je dobar protiv dijareje. Njihovo redovno konzumiranje pomaže da se crevna flora što brže obnovi, ali stimuliše i stvaranje dobrih bakterija u crevima. Obiluju prirodnim vlaknima koja blagotvorno utiču na rad creva. Ukoliko imate problem sa lenjim crevima, bilo bi dobro da uveče stavite u vodu nekoliko urmi. One će tokom noći pustiti sok koji je odličan laksativ.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

Mira  19. 11. 2019. | 09:20
Čista je laž da je suva Urma zdrava za ishranu. Užasno mnogo šecera ima u sebi i samim tim je smrt za krvne dudve. Može u nekim minimalnim količinama da posluži umesto šecera u pravljenju nekih poslastica,kolača... Sirova voćka je zdrava i sve ovo što ste napisali se odnosi na sirovu i svežu Urmu. Biznis i propaganda u Srbiji čini dobar markentiški potez u prodaji Urmi koje mi uvozimo u ogromnim količinana iz Arapskih zemalja.