subota, 20. aprila 2024.

Novi rok za završetak radova na obnovi rečnih korita

Objavljeno: 19. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Radovi na uređenju rečnih korita u Valjevu biće završeni do kraja marta naredne godine. To je novi rok koji su tražili izvođači radova zbog dodatnih poslova na reci Obnici, koji nisu bili predviđeni ugovoromj, zatim zbog obimne rekonstrukcije oštetenja na koritu Kolubare u dužini od dva kilometra na deonici od „Austroterma” do centra grada, kao i zbog  nepovoljnih vremenskih uslova.

Najveći deo radova na obnovi korita Kolubare je već završen, a do pomeranja rokova za proleće iduće godine došlo je zbog radova na koritu reke Obnice. Na oko 950 metara uzvodno od pešačkog mosta iznad Lovačkog doma, u okviru uređenja obale radi se betonsko korito i betonske podzide, koje sprečavaju prodiranje rečnih bujica prema naselju Veselinovići, a u nastavku ka Kazneno – popravnom zavodu radi se pločnik korita i kosine malog i velikog korita obla`u kamenom.

Sledeća deonica na Obnici, koju finansira Svetska banka sa 2,8 miliona evra, a radove izvodi konzorcijum koji čine valjevska „Erozija”, „Jugokop – Podrinje” iz Šapca i „Kompresor-ing” iz Valjeva, počinje sa izgradnjom mosta kod valjevskog zatvora, koja je u toku, i nastavlja se postavljanjem najmodernije mobilne opreme za zaštitu od poplava i uređenjem oko kilometar obala duž rečnog korita nadomak mosta u Paramentićima.

”Po završetku svih radova na deonicama, koje su definisane u skladu sa projektom i izvođačkom dokumentacijom, trebalo bi da imamo potpuno uređenu regulaciju rečnih tokova u Valjevu. I to, na reci Kolubari u dužini od 5,2 kilometra, na Jablanici 1,2 kilometra i 2,3 kilometra na reci Obnici, što ukupno čini 8,7 kilometara uređenih rečnih korita. Ukupna vrednost radova, uključujući i donaciju japanske vlade iz 2015. godine od milion evra za sanaciju oko 1,2 kilometra korita Kolubare pored silosa, iznosi 8,3 miliona evra”, kaže član Gradskog veća Žarko Kovač.

Prema prvobitnom planu, ugovoreni radobi trebalo je da budu završeni 30. aprila ove godine. Rok je najpre produžen za 15. jun, zatim za kraj ove godine, a onda je ponovo pomeren za kraj marta iduće godine.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *