Бомбоњере с КиМ стизале, али у складу с прописима

БЕОГРАД: Након писања појединих медија да су се у великим трговинским ланцима у Србији појавиле "Камила" бомбоњере с КиМ, с декларацијом "Увезено с Косова", у Управи царина наводе да је у четири наврата било увоза, али да пошиљке овог десерта нису имале ознаке државности Косова.
k
Фото: Promo/Instragram@kamilachocolate

У Управи царина кажу да је утврђено да је 2018. и ове године чоколадне десерте произвођача "Камила", у четири наврата из Призрена увозила фирма из Новог Београда.

У увозној документацији, као ни на отисцима печата предузећа са територије АП КиМ нису уочене одреднице, нити карактеристике државности, напомињу за Танјуг из Управе царина.

Наводе да је у том случају увозна документација била комплетна, са свим неопходним сертификатима о исправности, да није било никакве сумње због које би товар био детаљно прегледан, тако да царински службеници нису ни могли да виде декларацију на самом производу.

Ако је већ такав производ уочен на рафовима наших продавница, даље поступање с њим свакако није у надлежности Управе царина Србије, наводи се у одговору Танјугу.

У Министарству трговине кажу да им није познат случај да у трговинама у Србији постоје бомбоњере које су декларисане натписом "Увезено с Косова".

Прописи налажу да сва роба која долази из јужне српске покрајине мора да има на декларацији обележје - Косово*, Косово/1244 РС, Косово, Србија, Косово/Србија или УНМИК/Косово.

Председник Националне организације потрошача Србије, Горан Паповић, рекао је за Танјуг да ове године у продаји није приметио те бомбоњере, али да су се оне продавале прошле и претпрошле године.

Сматра невероватним да се у продаји појави производ на чијој декларацији пише "увоз с Косова", како су то навели поједини медији, те наглашава да су јасне законске норме и начин декларисања производа.

Сматра да је несхватљиво да тржишна инспекција није реаговала, с обзиром да добављач не може бити анониман, а истиче да потрошаци треба да бојкотују тај производ ако се појавио у продаји.

Фабрика за производњу овог слаткиша, како се може видети на њиховом сајту, налази се на територији Косова и Метохије, код Призрена, од 2008. године, а у питању је турска инвестиција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести