U povodu Dana Sandžaka upriličena svečana akademija

0
106

U prepunom amfiteatru Fakulteta za Islamske studije organizirana je svečana akademija “Dan Sandžaka”.

Povodom Dana Sandžaka utemeljena je manifestacija “Sandžački dani knjige” koja je za sve ljubitelje književnosti održana u Pljevljima, Petnjici, Priboju, Prijepolju, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru.

Učesnici manifestacije “Sandžački dani knjige” bili su književnici Braho Adrović, Šaban Šarenkapić, Hodo Katal, Elvira Kujević, Kemal Džemić, Zehnija Bulić, Sanela Halković, Enver Muratovića, Edin Smailović, Rebeka Čilović i Dijana Tiganj.

Na svečanoj akademiji uručena je nagrada „Sulejman Tabaković“ koja se ove godine prvi put dodjeljuje a koju je osvojio književnik, pjesnik, romansijer Šaban Šarenkapić sa knjigom pjesama “Kafkin Kalfa”.

“Zadovoljstvo i čast mi je što smo na najbolji način promovirali književno stvaralaštvo pisaca, što smo prihvaćeni na izuzetan način u svim sandžačkim općinama. Žiri u sastavu Kemal Musić, Jahja Fehratović i Zehnija Bulić donio je jednoglasnu odluku da se Šabanu Šarenkapiću dodijeli ovogodišnja nagrada “Sulejman Tabaković”,. istakao je predsjednik BUKS-a Zehnija Bulić

Ovogodišnji laureat nagrade prisutnima je pročitao pjesmu po kojoj je i nazvao knjigu “Kafkin Kalfa”.

Parisutni su uživali slušajući odabrane stihove iz klasične sandžačko-bošnjačke književnosti koje su recitirali omladinci Nedžla Zukorlić, Senida Selimović, Hamza Bećirović i Maida Halilović.

Pokrivitelj ovogodišnje manifestacije “Sandžački dani knjige” i nagrade “Sulejman Tabaković” je akademik Muamer Zukorlić.

“Večeras sam osjetio u svojoj duši i svome umu da mi se otvorila još jedna stranica na kojoj sam pročitao još jedan dio odgovora zašto Sandžak postoji, tačnije zašto Sandžak opstoji nakon što mu je tako davno presuđeno sa izvršnom presudom koja je izvršena pa kada god bi im se učinilo da je blaga i da nije dovoljno izvršena onda je izrečena nova, žešća i surovije izvršena i tako svakog rata, sve zešće i krvavije a između ratova sve podlije i lukavije i poslije 100 godina i desetina puta izrečenih smrtnih i surovo izvršenih kazni evo ga, ne samo da postoji već živi, pulsira i ne samo to već izgleda kao mladić u punoj snazi i poletu kao da je život pred njim tek počeo. Mnogo puta sam se pitao zašto, tačnije kako mu to polazi za rukom. Tražio sam odgovore u čednim i čestitim vakufima i našao dobar dio odgovora, jer sam se uvjerio da su korjeni tih vakufa tako duboko iako su ih čupali, trgali, otimali, pljačkali, prodavali i kupovali pa opet iz početka ti vakufi su opstajali a snaga dobra iz tih vakufa je vazda iznova talasala život Sandžaka i u Sandžaku. Nije mi bilo dovoljno pa sam tražio još odgovora i našao jedan dio u krvi, u zemlji, tačnije u krvi koja je natopila zemlju, pomislićete zemlju Sandžaka i to jeste ali i krv koja je natapala zemlju Čanakala, Galipolja, Šama, Sjeverne Afrike, đurumlija, dobrovoljaca koji su ostavljali svoje nezaštićene porodice, žene i djecu i od kojih silnih hiljada se vratilo nekoliko njih da posvjedoće tu šehidsku krv, te kapi su i dan danas nepresušna inesticija, ulog, kurban koji svaki put iznova izazove još jedan talas nepresušne i neograničene Allahove Milosti da sačuva Sandžak i sandzaklije od razlicitih njegovih dušmana, iz njegovih i tuđih redova. Falilo mi je još, osjećao sam da ima još odgovora, da to što čime Sandžak odiše ima još tajni. Večeras sam dobio odgovor još na jednu, uništavali su ga fizički, ubijali njegove sinove i kćeri, otimali zemlju, ukidali ime, brisali sa svih geografskih, političkih, topografskih i svig drugih karata i kada god je izgledalo da mu više neće biti ni traga, on bi se vratio kao da nikuda nije ni odlazio jer bi rijeć koju smo poslednjih 10 dana mogli slušati iz pera i od pera sandžačkih pisaca, diljem Sandžaka i njegovih gradova, jer možete ubiti sve i svakoga, doduše ako mu je kader da mu je vakti čas došao, ako nije ne možete ni to ali i ako jeste ne možete ubiti riječ. Prava riječ niče iz bistre misli a takva misao klija iz ruha one čiste duše koja drugome želi ono što želi sebi, ta nit ne umire jer se napaja sa bunara one duše koju je Besmrtni, Vječni i Uzvišeni Allah dž.š. udahnuo u čovjeka a očilo malo jače udahnuo u sandžačkog čovjeka.”, istakao dr. Zukorlić.

Moderator programa bio je Dženis Šaćirović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.