');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

MNOGE PODRUČNE ŠKOLE ZATVORENE Malić: Dolazi vreme kada će se dobar prosvetni radnik ZLATOM PLAĆATI

Materijalni status prosvetnih radnika mnogo je doprineo da se na nas gleda sa određenom dozom omalovažavanja i prezira, a zna se koliku vrednost ima obrazovan i kulturan čovek. Opstanak nacije i funkcionisanje društvenih tokova ne može bez obrazovanja i kulture.

nastavnici-ilustracija-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
nastavnici-ilustracija-foto-S-PASALIC

Ovo za Srpskainfo kaže Slavica Malić, predsednica Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske.

Ovaj sindikat u svome članstvu ima 13 srednjih škola iz Republike Srpske, kao i 400 članova.

- Više od decenije se borimo protiv bolne i strašne nepravde koja je nanesena prosveti. Naime, i pored nedavnog povećanja plate prosveti od osam odsto, mi i dalje, kada je u pitanju visoka stručna sprema, imamo gotovo najniža primanja u RS. O čemu je reč - koeficijent prosvete je 11,82, a cena rada je 100 КM. Plata prosvetnog radnika je 1.182 КM i ona u sebe uključuje topli obrok i regres. U stvari, i dalje su Zakon o radu i Zakon o platama u RS nekomplementarni - objašnjava Malićeva.

Na nedavno održanom sastanku odbornika srednjih škola, koje su članice Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske, i predsednice Slavice Malić, razgovarano je o današnjim načinima sindikalne borbe i ciljevima SSSŠ.

Sindikat izdvaja 4 ključne stavke, odnosno, zahteva koji se, kako tvrde, nakon decenijskog potraživanja, moraju ispuniti:

-da se koeficijent prosvete i cena rada izjednači sa drugim budžetskim korisnicima;

-da se topli obrok i regres izdvoje iz plate ( Zakon o platama treba da je saglasan sa Zakonom o radu);

-da se razredno starješinstvo plati 5 odsto u odnosu na platu;

-da se prosvetnim radnicima isplaćuju jubilarne nagrade.

- Loša ekonomska i kulturna politika u RS mnoge područne škole je zatvorila ili su ostale sa dvoje-troje đaka, mnoge srednje škole ne mogu popuniti svoje kapacitete. Vrlo je složena i teška problematika u srednjim školama i o njoj smo nedavno razgovarali sa ministrom prosvete, ali mi želimo da ovo istaknemo - ministarstva ne treba da obećavaju niti da objašnjavaju nego da realizuju, urade. U RS ima dovoljno intelektualaca koji će da objašnjavaju, a vlast treba da čini. To nečinjenje prazni RS. Prosvetara ima trenutno na birou, ali smo svesni činjenice da malo studenata upisuje prosvetne smerove i bojimo se da će ubrzo doći vrieme kada će se zlatom plaćati dobar i obrazovan prosvetni radnik. U obzir ne uzimamo fakultete koji se završe za dve godine ili kraće i koji degradirajui znanje i dostojanstvo prosvjete - navodi Malićeva.

Ona kaže da Samostalni sindikat srednjih škola, pre svega, želi da, bez obzira koje partije i koalicije formiraju vladu RS, kroz ravnopravan dijalog i argumentovano pregovaranje s Vladom i ministrima ostvaruje interese svog sindikalnog članstva.

- Ovaj Sindikat je demokratska organizacija, nezavisna od političkih stranaka i konfesija, koja na legitiman način pokušava vratiti i održati ugled i dostojanstvo prosvetnom radniku, a samim tim graditi kulturu i kulturnopolitički model Republike. Jasno je objema stranama da bez tog modela nema napredne države - poručuje Malićeva.