Samo vozila do 3,5 tona kroz pešačku zonu: Kamioni teži od propisanog danju ne mogu da saobraćaju prometnim ulicama

J. DINČIĆ

20. 11. 2019. u 12:50

Propis se odnosi na teritoriju centralnih opština, dok su Barajevo, Sopot, Grocka, Lazarevac, Obrenovac i Surčin izuzeti

Само возила до 3,5 тона кроз пешачку зону: Камиони тежи од прописаног дању не могу да саобраћају прометним улицама

Foto P. Milošević

IZMENjENA odluka o snabdevanju uslužnih objekata, koje će moći da se vrši od 20.00 do 7.00 narednog dana, zvanično će stupiti na snagu 1. decembra, a odnosi se samo na one objekte koji nemaju obezbeđeno parking-mesto. Propis se odnosi na teritoriju centralnih opština, dok su Barajevo, Sopot, Grocka, Lazarevac, Obrenovac i Surčin izuzeti.

Takođe, novim rešenjem koje je izdao Sekretarijat za saobraćaj utvrđeno je da se kamioni dozvoljene mase iznad 12 tona do maloprodajnih objekata koji imaju parking mogu kretati samo od 9.00 do 14.00 i od 18.00 do 7.00. Vozila do 3,5 tona mogu da snabdevaju prodavnice koje imaju parkiralište tokom celog dana. Za one kamione koji prelaze dozvoljenu masu od 3,5 tona na snazi je zabrana kretanja prometnim gradskim saobraćajnicama od 7.00 do 20.00. Kako bi stigli do objekata sa parking-mestom u užem gradskom jezgru, moraće da koriste alternativne pravce ali i da izbegavaju ulice Kneza Miloša, Takovsku, Kolarčevu, Terazije, Kralja Milana, Slaviju, Vasinu i Jug Bogdanovu. Ovom trasom mogu voziti samo od 20.00 do 7.00.

- U ulicama pešačke zone, koje su određene posebnim aktom Sekretarijata za saobraćaj, snabdevanje od 6.00 do 9.00 mogu obavljati samo manja vozila, odnosno ona do 3,5 tona - navodi se u rešenju. - Njihovo kretanje se mora odvijati po tačno utvrđenoj trasi, a brzina vozila ne sme da ugrozi kretanje pešaka.

Teretna vozila koja snabdevaju gradilišta to će ubuduće moći da obavljaju samo u periodu od 9.00 do 14.00 i od 18.00 do 7.00, dok će mešalicama za beton pristup biti omogućen non-stop. Na snazi će i dalje biti zabrana za kretanje teretnih vozila iznad 3,5 tona u Brankovoj i preko Starog savskog mosta.

Takođe, Odlukom o komunalnom redu propisana je novčana kazna od 5.000 dinara ako se zaustavljanjem, parkiranjem i ostavljanjem vozila ometa korišćenje ulice, odnosno onemogućava odvijanje saobraćaja. Da li će se visina propisanih kazni menjati, zasada nije poznato.

KAZNE I ZA ZAUSTAVLjANjE U DESNOJ TRACI

KOMUNALNI milicionari od 1. decembra striktno će kažnjavati vozače koji zaustavljaju svoje automobile u desnoj kolovoznoj traci sa sva četiri upaljena migavca. Najavljeno je i da će početkom sledeće godine Grad početi da radi i na donošenju novih odluka koje treba da doprinesu bržem i efikasnijem funkcionisanju saobraćaja. Biće postavljene i kamere koje će pokrivati sve najvažnije ulice i snimati bahate vozače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

alx

21.11.2019. 08:01

Nema tumacenja kako se racuna dostava kupljene robe manjim vozilima gradjanima na adresu i sta ako postoje dve ili vise traka u jednom pravcu a vozilo stane u krajnjoj desnoj i kako se tretiraju dosada izdate dozvole koje vaze do kraja godine .Objavite brojeve, koliko 'njih' ima parking mesto a koliko je ostalih koji nece moci da dostave robu u lokale sto ce se preliti na cenu usluge kada poskupe troskovi dostave ?