Fiskalni savet o budžetu: Dobro planiran, a evo kada je napravljena najveća ekonomska greška

D. I. K.

20. 11. 2019. u 15:02

Fiskalni savet o predviđenim prihodima i rashodima državne kase za 2020. godinu

Фискални савет о буџету: Добро планиран, а ево када је направљена  највећа економска грешка

Foto Tanjug/D.Kujundžić

PREDLOŽENI budžet za 2020. je u zadatim okvirima relativno dobro planiran. Najveća ekonomska greška koja se odnosi na planiranu budžetsku politiku u sledećoj godini napravljena je pre izrade budžeta - rebalansom za 2019. godinu. Tim rebalansom definisano je prekomerno povećanje plata u opštoj državi u proseku od 9,6 odsto, znatno brže od rasta privredne aktivnosti, što je unapred opredelilo veliki deo rashoda u budžetu za 2020, ocenio je Fiskalni savet u svojoj analizi.



Preostala budžetska sredstva raspodeljena su uglavnom na dobar način zbog čega Fiskalni savet predloženi budžet za 2020, koji je danas na dnevnom redu sednice skupštine, načelno ocenjuje pozitivno.

- Zalažemo se za povećanje zarada u javnom sektoru, ali taj rast mora da prati ekonomsku snagu zemlje i njen rast - istakao je predsednik FS Pavle Petrović, dodajući da su plate u ovoj i sledećoj godini mogle da rastu do 5,5 procenata, u skladu sa nominalnim rastom BDP.

Kako ističe, zbog plata je rasterećenje privrede manje:

- Opterećenje je smanjeno sa 63 na 61 posto, a Savet je predlagao da bude smanjenje do 58 procenata, što bi bilo značajno rasterećenje privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije