20. novembar  2019. 15.32  →  17.40 | Izvor: RTV (Radoslavka Žigić)

Pesma u čitankama za drugi razred izazvala brojne polemike

BEOGRAD -

Brojne polemike na društvenim mrežama nedavno je izazvala pesma, pre dvadeset godina preminulog pisca za decu, Dragomira Đorđevića "Ja sam bio srećno dete", tačnije činjenica da se ona našla u čitankama za drugi razred osnovne škole, po izboru više izdavača. Đorđevićev pesnički opus svrstan je u redovan program nastave. Dok jedni tvrde da je ona potpuno primerena uzrastu i da podstiče na kritičko razmišljanje, drugi kažu da odvraća decu od rada na razvijanju i unapređenju talenta i sticanja radnih navika. RTV je odgovore potražila od stručnog dela javnosti.

video icon

Pesma je o dečaku koji je bio srećan, dok mu roditelji nisu kupili violinu. Dok druga deca "ljušte fudbal", on vežba note i solfeđa, a od vežbanja ga žigaju prsti, vrat i leđa. Sporno za roditelje je i to što se ona završava stihovima "Mrzim svaku tvoju žicu. Violino, moj dušmane". U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kažu da učenici tog uzrasta počinju da razvijaju tehnike čitanja s razumevanjem i kritičko mišljenje, te da je, sa dobrim pristupom učitelja, pesma dobra za razvoj kritičkog mišljenja.

skola, djaci, prosveta, ucenici, ucionica, klupa

Pedagoškinja sa preko tri decenije iskustva kaže da je upoznata da Ðorđevićevim opusom, da je pesma šaljiva i pomalo ironičnog karaktera, kakve je i objavljivao u šaljivim časopisima i dodaje da smatra da nije primereno da se ona nađe u čitanci za drugi razred.

"Ne daje dobru poruku detetu da u nečemu mora istrajati, da se za nešto mora pomučiti, da mora stvarati radne navike. Ako su autori mislili da skrenu pažnju roditeljima, koji previše pretrpavaju decu tim dodatnim aktivnostima, mislim da nisu uspeli jer je to čitanka za drugi razred, a udžbenik treba da ima neki edukativni karakter", smatra pedagoškinja Slavijana Filipović.

Bilo da su pokazali strah od toga da im decu pesma ne odvrati od rada na sebi i sticanja radnih navika, ili onaj drugi, da bi bilo dobro da se ona na časovima obrađuje, pozitivna okolnost je da su roditelji pokazali interesovanje za sadržaje koje im deca u okviru redovne nastave usvajaju jer je baš to ono što veoma često izostaje.