За културу више новца из буџета

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је вечерас да буџет који се издваја за културу чини скоро један одсто од укупног републичког буџета и да, уз повећање плата запослених у тој области и улагања у инфраструктуру, за културу предстоје бољи дани.
Siniša Mali/Tanjug/ANDRIJA VUKELIC
Фото: Танјуг/Андрија Вукелић/Синиша Мали

Мали је у Скупштини Србије у току расправе о Предлогу буџета за 2020. годину рекао да буџет за културу износи 13,3 милијарде динара, што је скоро један одсто, те навео да тај проценат не укључује инвестиције у модернизацију инфраструктуре од 2,4 милијарде динара и улагања у концертну дворану од 14,1 миљарду динара.

“Не само да нам је буџет један одсто од укупног буџета већ имамо 2,4 милијарде динара улагања у инфраструктуру и изградњу концертне дворане од 14,1 милијарду динара”, рекао је Мали.

Он је истакао и да су плате запослених у култури веће од 1.новембра ове године за 10 одсто, што је више у односу на већину запослених у јавном сектору чије повећање износи осам одсто у просеку.

“Мисим да за културу предстоје бољи дани”, поручио је Мали.

Министар финансија рекао је да предлог буџета за 2020. годину предвиђа никад већа улагања у културу и да ће бити урађен велики број објеката и инфраструктуре намењене култури.

"За разлику од претходне власти која је затворила и Народни музеј и Музеј савремене уметности, ми смо и један и други музеј отворили, као и позориште у Врању Бора Станковић. Већ за 2020. планирамо читав низ активности у области културе", навео је он.

Како је рекао, током 2020. биће читав низ активности који је везан за Нови Сад који је 2021. европска престоница културе.

“На Народном позоришту у Суботици завршићемо радове, радимо на припреми изградње најмодерније концертне дворане у Београду, затим ту је алтернативна сцена Народног позоришта, реконструкција Дома Војске, Креативна амбасада у Лондону, оснивање легата Владимира Величковића и отварање Галерије на Косанчићевом венцу…”, навео је Мали.

Додао је да је у припрема изградња Факултета музичке уметности, чиме ће се решити вишедеценијски проблем који је везан за привремени и неусловни смештај младих музичара.

"О култури размишљамо дугорочно, малопре сам и рекао, повећане су плате запосленима у области културе за 10 одсто, што је више од осам одсто износ за који су повећане плате највећег броја запослених у јавној управу. И ту показујемо колико нам је стало до културе и мислим да са тим улагањима у инфраструктуру и повећање плате на прави начин и конректно кроз бројке и буџет за 2020. показујемо колико је влада посвећена овој области", нагласио је министар финансија.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести