Željka Cvijanović: Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH

S.M.

21. 11. 2019. u 13:12

Predsednik RS povodom 24 godine od potpisivanja mirovnog sporazuma

Жељка Цвијановић: За нас у Републици Српској, дејтонска формула је формула за опстанак БиХ

Foto: D. Pozderović

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine.

- Mi u Republici Srpskoj smo tek s protekom godina shvatili važnost i kvalitet Dejtonskog sporazuma, ocenila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da BiH može opstati samo kao decentralizovana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima. Nažalost, istakla je Cvijanovićeva, putem intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživjela brojne devijacije, a zemlja je uvedena u stanje nekog eksperimenta.

PROČITAJTE JOŠ -Višković: RS opredeljena za izvorni Dejton i evropski put BiH

- Kad vam kuću, umesto njenih ukućana, uređuju oni koji u njoj ne stanuju, onda dobijete ovo što danas imamo u BiH. Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH, a to znači da želimo da zadržimo naša ustavom propisana prava i nadležnosti, ne želimo da ih se odričemo zbog nekih imaginacija o BiH kakva ne može da postoji, pojasnila je predsednik Srpske.

S druge strane, istakla je Cvijanovićeva, postoje i oni koji nastoje pokazati da je Dejton prevaziđen ili nefunkcionalan da bi se zemlja centralizovala.

- Mi u Republici Srpskoj mislimo da decentralizacija nije prepreka ni funkcionalnosti niti uspešnosti, ali nasilna centralizacija jeste, i to ne samo prepreka za uspeh, već i formula za krah. Zato je važno očuvati dejtonski koncept, zaključila je Cvijanovićeva u izjavi povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Prellee

21.11.2019. 14:09

Da, tako mora da bude. Ukoliko Srbi izgube politički okvir u BiH, čeka ih sudbina kao u Hrvatskoj, KiM, da ne navodim dalje. Ne treba vjerovati ni u šta drugo, nego u Republiku Srpsku. Valjda će i OHR uskoro otiči sa ovih područja i da narodi u BiH prihvate se posla i rada, bez želje jednih da vladaju drugima. Treba napraviti državu, dovoljno komotnu za sve.Takva država ima perspektivu, podjednaka prilika, okvir da se svaki pojedinac osječa komotno, i svaki narod da se može razvijati.