Vesti

0

Odbor za etiku predložio da Senat postupi po pravilniku o poništavanju doktorata

Autor: MIM

Izvor: Beta, CINS

Odbor za etiku predložio da Senat postupi po pravilniku o poništavanju doktorata

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović

Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekrišio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.

Popović je kazala da je Odbor za profesionalnu etiku na sednici konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

Mali je učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, rekla je Popović.

Saopštenje za medije Beogradskog univerziteta prenosimo u celosti:

"Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj 21.11.2019. godine preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka 05-01 broj 131 od 28.11.2019. godine i jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je imenovani odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, čime je imenovani učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi."

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je 28. oktobra izveštaj Etičke komisije FON-a o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, kojim se utvrđuje postojanje "neakademskog ponašanja", i predložilo izricanje mere javne osude za sporni doktorat.

Doktorat Malog doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerizitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR