NavMenu

NBS povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu sa 3,5% na 3,6%

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.11.2019. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Guvernerka Jorgovanka Tabaković sastala se u Beogradu sa zamenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Tao Džangom. Ona ga je obavestila da je Narodna banka Srbije povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu sa 3,5% na najmanje 3,6%, ali da postoje realne mogućnosti da rast bude i veći, na šta posebno ukazuju kretanja u građevinarstvu.

Ponovila je i da je podjednako važno to što je model rasta Srbije promenjen - rast koji je nekada bio baziran na neodrživoj potrošnji, danas vode investicije, izvoz i održivi rast potrošnje, navodi se u na sajtu NBS.

Guvernerka NBS je istakla da se očekuje da će učešće fiksnih investicija u BDP ove godine da pređe 23%, a da će u srednjem roku preći 25%.

- Mi smo svedoci uspeha koji postižete. Centralna banka uživa poverenje i ima veliki uticaj na ekonomiju Srbije - rekao je Džang.

Guverner Tabaković je u razgovoru takođe ukazala na to da je, rukovodeći se osnovnim ciljem - niskom i stabilnom inflacijom, NBS nastavila, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, da vodi adekvatnu monetarnu politiku spustivši referentnu kamatnu stopu u novembru na 2,25%.

Sa tim smanjenjem referentna kamatna stopa je korigovana naniže tri puta u toku ove godine, za ukupno 75 baznih poena. Time je nastavljena podrška dinamičnom rastu kreditne aktivnosti, koji se posebno ubrzava u sektoru privrede, dajući time podsticaj za rast privatnih investicija koje su jedan od važnih faktora rasta u Srbiji poslednjih godina.

Visoki zvaničnici MMF ocenili su da je očuvanje inflacije na niskom nivou, u proseku 1,9% u dosadašnjem delu godine, ključno za usidrenost inflacionih očekivanja i za poverenje koje postoji u monetarnu politiku.

Poverenje u politiku i postignutu stabilnost potvrđuje i činjenica da je dinarska štednja danas četiri i po puta veća u odnosu na period pre sedam godina.

- Niska inflacija i stabilan finansijski sektor značajno podržavaju zdrave javne finansije - naglasio je Džang.

Guverner je informisala je Tao Džanga i da je Narodna banka Srbije u oktobru prvi put kupila zlato na međunarodnom tržištu, čime je učešće zlata u deviznim rezervama povećano na oko 10% sa prethodnih sedam procenata.

Time se i u plasiranju deviznih rezervi NBS drži principa diversifikacije, kao najbolje odbrane od rizika iz međunarodnog okruženja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.