Sankcije SAD zvaničnicima Pekinga zbog Hongkonga

Američki senat je usvojio Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu, koji podržava antivladine proteste u tom gradu i predviđa sankcije za kineske zvaničnike. Peking je zatražio od predsednika SAD Donalda Trampa da stavi veto na taj zakon zapretivši kontramerama.

Sporni zakon predviđa da Sjedinjene Države svake godine potvrđuju stepen autonomije Hongkonga, kao i sankcije kineskim zvaničnicima, ako, kako se navodi, suzbijaju slobode na toj teritoriji.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi ističe da Kongres šalje jasnu poruku da se solidariše sa onima koji u Hongkongu traže slobodu.

"Kina je prekršila obećanje da će Hongkongu dati visoki stepen autonomije. Ako Amerika ne podrži ljudska prava u Kini, zbog ekonomskih interesa, gubimo moralno pravo da govorimo o ljudskim pravimo bilo gde", navela je Pelosijeva.

Peking upozorava Vašington da je Hongkong unutrašnja stvar Kine i da zakon usvojen u Senatu podriva kineske, ali i američke interese u toj specijalnoj administrativnoj oblasti Kine.

"Sjedinjene Države treba da zaustave pogrešno ponašanje, pre nego što bude kasno", poručio je Geng Šuang iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Prema njegovim rečima, treba sprečiti da taj akt postane zakon i da se prekine mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine.

"Ako nastave s lošim potezima, vratiće im se kao bumerang. Kina će preduzeti oštre kontramere", naglasio je Geng.

Kina ipak demantuje spekulacije da američki zakoni ugrožavaju pregovore Vašingtona i Pekinga i dogovor o postepenom uzajamnom povlačenju tarifa.

"Kina i Sjedinjene Države će ravnopravno raditi na rešavanju problema obe zemlje i daćemo sve od sebe da postignemo dogovor u ovoj, prvoj fazi. To je u interesu Kine, Amerike i sveta", ukazao je Gao Feng iz kineskog Ministarstva trgovine.

U Hongkongu su nastavljeni protesti, a dvadesetak studenata je izašlo iz kampusa i predalo se vlastima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво