1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Mediji

Sud odbacio tužbu Saše Radulovića protiv DW

22. novembar 2019.

Zemaljski sud u Bonu odbacio je tužbu predsednika pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića protiv DW. Pišući o poreskom dugu ovog političara u SAD, DW je, prema viđenju suda, izveštavao o „istinitim činjenicama“.

https://p.dw.com/p/3TYgq
Saša Radulović
Saša RadulovićFoto: Imago

Radulović je podneo tužbu zbog teksta „Dosta je milion“ u kojem je DW u avgustu 2016. godine otkrio njegove poreske dugove u Sjedinjenim Državama od preko milion dolara.

Zbog tih dugova je američka poreska služba IRS u julu 2005. godine aktivirala založno pravo na Radulovićevu imovinu. Odgovarajući dokument, koji je DW tada objavio, još uvek je dostupan zainteresovanoj javnosti u arhivu Okruga San Mateo u Kaliforniji, gde je Radulović živeo.

Dokument kojim američki poreznici aktiviraju založno pravo na račun Saše Radulovića
Dokument kojim američki poreznici aktiviraju založno pravo na račun Saše RadulovićaFoto: Internal Revenue Service/County San Mateo

Radulović je zahtevao da DW povuče tvrdnje iz teksta kao i da mu isplati odštetu jer je smatrao da je izveštaj naše kuće neistinit. Američki poreznici su, tvrdilo se u tužbi, koristili pogrešne vrednosti pri izračunavanju poreskog duga.

Sud je to video sasvim drukčije. Tužba je odbačena u svim tačkama jer, kako je navedeno u obrazloženju, izveštavanje DW „ni po jednom osnovu ne predstavlja protivzakoniti upliv u opšta prava ličnosti tužitelja“.

DW je, prema viđenju Suda, izveštavao o „istinitim činjenicama“. „S obzirom na eksponiranu poziciju tužitelja u javnosti kao poznatog političara i takmaca za visoke državne funkcije u Srbiji, interes javnosti da bude informisana preteže nad zaštitom ličnosti tužitelja“, naveo je sud.

Na ovu presudu koja je doneta 6. novembra Radulović u roku od mesec dana ima pravo žalbe Višem zemaljskom sudu u Kelnu.

iđ/dw

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android