Sećanje na poginule u Partizanskoj fabrici oružja u Užicu 1Foto: Užice.rs

Komemoracijom i parastosom, koji su služili sveštenici SPC, obležena je godišnjica pogibije radnika u Partizanskoj fabrici oružja i municije i građana Užica, koji su stradali u eksploziji 22. novembra 1941. godine.

Prema podacima Narodnog muzeja Užice, tada je poginulo 120 ljudi od kojih je poznato 111 imena – 49 radnika Fabrike oružja i 62 civila, koji su se sklonili u fabričkim tunelima od bombardovanja.

Posle uspostavljanja Užičke republike, 24.septembra 1941. godine, deo fabrike je preseljen u preuređene podzemne prostorije koje su, uoči Drugog svetskog rata, izgrađene za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. U jednom od tunela je bilo sklonište za građane od učestalih bombardovanja grada.

Do kraja Užičke republike, 29.novembra 1941. godine, kako je rekla muzejska savetnica i istoričarka Stanojka Milivojević, u fabrici je proizvedeno 2.700.000 puščanih metaka, 90.000 pištoljske municije, 18.000 ručnih bombi i rekonstruisano 21.000 pušaka.

Na spomenik poginulima, koji se nalazi u Narodnom muzeju Užice, cveće su položili potomci poginulih, predstavnici Grada, fabrike „Prvi partizan“, Vojske Srbije, SUBNOR, udruženja veterana ratova iz devedesetih i drugi.

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, naveo je da Užičani ne zaboravljaju taj tragičan događaj iz perioda slavne Užičke republike, jedine slobodne teritorije u tadašnjij porobljenoj Evropi, koja je herojski pružala otpor fašizmu.

„Partizani su trezore koristili sve do tragične eksplozije u kojoj je izginula čitava smena radnika i civili koji su se zatekli u skloništu. NJihovu žrtvu i doprinos pobedi nad okupatorom nikada ne smemo da zaboravimo.“-poručio je Stanisavljević.

 

Foto: uzice.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari