Hronika

Počelo suđenje za sudar na naplatnoj rampi Doljevac, vozač se pravda maglom i poledicom

U Osnovnom sudu u Nišu danas je počelo suđenje vozaču preduzeća “Koridori Srbije” Dejanu Stanojeviću (35) zbog sumnje da je 31. januara ove godine “škodom superb” izazvao nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je stradala Stanika Gligorijević (52) dok je još pet osoba povređeno, a među njima i tadašnji direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić.

Tužilaštvo je zatražilo da se Stanojeviću izrekne zatvorska kazna od pet godina i da mu u istom period bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom.

Do nesreće je došlo kada je “škoda superb” udarila u “opel astru” koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo “folksvagen pasata” koji je napuštao rampu.

Optuženi Stanojević na suđenju se najpre izjasnio da priznaje krivicu za delo za koje se tereti, da bi se potom izjasnio da delimično priznaje odgovornost jer je brzo vozio, ali da je udes i posledica poledice, klizavog kolovoza i smanjene vidljivosti usled magle.

Stanojević je potvrdio da je u momentu udesa “škodu superb” vozio brzinom od 93 kilometra na sat, što je veštačenjem dokazano, ali je rekao da je zbog magle smanjio brzinu kada je prišao naplatnoj rampi.

On je takođe kazao da se u momentu udesa Babić nalazio na zadnjem sedištu i da je prilikom udarca, nogom udario u sedište suvozača dok je glavom udario u šoferšajbnu ili krov automobila.

Na najveći broj pitanja sudije Miška Radivojevića i advokata Bože Prelevića koji zastupa supruga nastradale Stanike Gligorijević, Stanojević nije odgovorio.

Između ostalog, nije mogao da odgovori na pitanje na kojoj udaljenosti je primetio “opela” u koji je udario, koliko je taj automobil nakon udarca bio udaljen od “škode” koju je vozio i zbog čega je vozio brzinom od 93 kilometra na sat na delu puta na kome je ograničenje 60 kilometara na sat. Takođe nije imao ni odgovor na pitanje kako nije primetio saobraćajnu signalizaciju pored puta koja upozorava na blizinu naplatne rampe i koliko dugo je vozio kroz maglu na auto-putu u blizini auto-puta.

Njegov branilac Slavoljub Milošević je zahtevao da se na suđenju sprovede meteorološko veštačenje sa obrazloženjem da na naplatnoj rampi Doljevac ima magle i kada je nema na ostalim delovima autoputa.

Takođe, on je zahtevao da se od meteoroloških službi uzmu podaci o temperaturi vazduha, ali i pri tlu u vreme nesreće kako bi argumentovao tvrdnju da je kolovoz bio pod ledom.

Advokat oštećenih Božo Prelević insistirao je da se sudu dostavi snimak sigurnosne kamere koji pokazuje šta se događalo na naplatnoj rampi posle udesa, kako bi se videlo ko je zapravo vozio “škodu”.

“Predsednik Republike je kazao da je gledao snimke na kojima se vidi da Babić nije vozio. Ni na jednom od snimaka koji su dostavljeni tužiocu ne vidi se ko izlazi sa mesta vozača. Zahtevam da se obezbedi taj snimak sa nadzorne kamere koji pokriva vreme neposredno iza nesreće”, rekao je Prelević.

On je po izlasku iz sudnice novinarima kazao da u snimku sa naplatne rampe koji su “Koridori Srbije” dostavili tužilaštvu “neobjašnjivo” nedostaju delovi snimka iz čega se vidi da je snimak montiran i “pretumban”.

“Da nije ovako važan predmet, tužilac bi zbog toga verovatno pokrenuo krivični postupak”, rekao je Prelević.

On je rekao da je tužilac šest puta tražio od “Koridora Srbije” kompletne snimke i da ti snimci nisu dostavljeni.

Sledeće ročište za nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu zakazano je za 12. februar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com