1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Zelenski u tamnom vilajetu

23. novembar 2019.

Da li je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena? To je pitanje svih pitanja u SAD. Ta pažnja stavlja Zelenskog u tešku poziciju: ne bi da se zameri ni Trampu ni Bajdenu.

https://p.dw.com/p/3TaIh
Nedavni kratki sastanak na Generalnoj skupštini UN
Nedavni kratki sastanak na Generalnoj skupštini UNFoto: picture-alliance/AP Images/E. Vucci

Volodimir Zelenski je žele da bude slavan. Njegov san je ispunjen – doduše drugačije nego što je zamišljao. „Sanjam o svetskoj slavi producenta i glumca“, rekao je Zelenski u jednom intervjuu početkom oktobra.

A o tome što je postao ključna figura predistražnih radnji koje mogu dovesti do smene američkog predsednik Donalda Trampa, Zelenski je rekao: „To nisam želeo.“

Pola godine nakon što je uspešni televizijski komičar izabran za predsednika Ukrajine, Zelenski se – a sa njim i cela zemlja – nalazi u centru pažnje američke politike i medija širom sveta. Uzrok je izveštaj jednog uzbunjivača iz krugova bezbednosnih službi SAD o telefonskom razgovoru Trampa i Zelenskog krajem jula.

Demokrate u američkom Kongresu optužuju Trampa da je zloupotrebio vlast jer je preporučio Zelenskom da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina zbog poslova u Ukrajini. To je posebno pikantno jer Bajden ima velike šanse da bude protivkandidat Trampu na izborima naredne godine.

Pre telefonskog razgovora je Tramp stopirao vojnu pomoć Ukrajini u visini od nekoliko stotina miliona dolara. Da li je to bio pritisak u stilu: dobićete novac tek ako pokrenete istragu protiv Bajdena? I Tramp i Zelenski to negiraju.

Ukoliko dođe do pokretanja postupka opoziva Trampa, i ukrajinski političari bi mogli da dobiju poziv da svedoče u Vašingtonu. Toliku pažnju u Americi ova bivša sovjetska republika nije dobila čak ni tokom aneksije Krima 2014. godine.

Teška dilema za ukrajinskog predsednika

Paradoksalno, pre pet godina je Ukrajina prizivala pažnju svetske javnosti dok bi danas najradije da je izbegne. Zelenski maltene ne daje izjave o nadmetanju Trampa i Demokrata u Vašingtonu. Za CNN je ove sedmice rekao da je Ukrajina „umorna“ od priče o spornom učešću Bajdenovog sina u privatnom ukrajinskom preduzeću Burisma.

Zelenski je zapravo u teškoj dilemi, kaže Serhij Rudenko, kolumnista DW iz Kijeva. „Ako prizna da je postojao pritisak iz Vašingtona za pokretanje istrage, Zelenski bi izgubio naklonost sadašnjeg predsednika Trampa“, smatra Rudenko. „Ako to demantuje, mogao bi da zatvoriti vrata Belu kuće u slučaju da se tamo useli Džo Bajden.“

Slično misli i Volodimir Jermolenko iz medijske organizacije Internews. „Verujem da se strategija Kijeva sastoji u tome da izbegne zauzimanje strane“, kaže Jermolenko za DW. Ukrajina, kako kaže, ne može da priušti da izgubi američku podršku jer bi onda praktično bila sama u odnosu prema Rusiji.

No Kijev ipak nije ostao potpuno neutralan. Ukrajinsko Državno tužilaštvo ponovo preispituje slučaj Burisma, saznaje se u Kijevu.

Vašington je u međuvremenu nastavio sa američkom vojnom pomoći i podržaće Kijev i dalje, rekao je američki ministar spoljnih poslova Majkl Pompeo.

No odnosi na diplomatskom nivou su poremećeni. Dve zemlje mesecima nemaju redovne ambasadore u glavnim gradovima.

Stoga je malo verovatno da će SAD, kako bi Zelenski želeo, učestvovati u pregovorima sa Rusijom o pitanju istoka Ukrajine. Takođe je upitno da li će Zelenski prihvatiti Trampov poziv da dođe u Belu kuću, posebno jer predsedniku Trampu preti impičment.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android