Teheran upozorio regiju da ne potiče nemire

Iran je okrivio 'lopove' povezane s disidentima u egzilu i stranim neprijateljima (EPA)

Iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri u subotu je upozorio regionalne države na nekonkretizirane teške posljedice ukoliko se dokaže da su se miješale u unutrašnje stvari Islamske Republike kako bi podsticale nemire u Iranu.

“Neke zemlje u našoj regiji trebale bi znati da na ovim prostorima neće imati lagodan život ukoliko se ustanovi kako su one intervenirale kako bi stvorile nemire u Iranu”, rekao je on, javila je poluzvanična novinska agencija Fars, prenosi Fena.

Iran je okrivio “lopove” povezane s disidentima u egzilu i stranim neprijateljima – Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelom i Saudijskom Arabijom – za poticanje na nemire nakon povećanja cijena benzina, prenosi Reuters.

‘Moraju nas poštovati’

Jahangiri je, također, poručio kako države iz regije moraju imati “najviše poštovanje prema Iranu”.

“Oni će zadobiti žestoki udarac ako se ustanovi da su stranci intervenirali i utjecali na domaće poslove Irana i nanijeli štetu iranskoj naciji”, dodao je potpredsjednik Irana.

Ranije u subotu je čelnik Revolucionarne garde zadužen za odnose s javnošću, brigadni general Ramezan Sharif, kazao je kako su SAD, neke države Zaljeva i Izrael bili umiješani u prošlosedmične nemire u Iranu.

“Čak su i Saudijci i neki Emiraćani, kao i neke obavještajne službe, imali udio u dešavanjima koji su potaknuli nesigurnost u državi”, istakao je Sharif.

Izvor: Agencije