Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
CVIJANOVIĆEVA U SALZBURGU Austrijski investitori prepoznali Srpsku kao perspektivno mesto za ulaganje

CVIJANOVIĆEVA U SALZBURGU Austrijski investitori prepoznali Srpsku kao perspektivno mesto za ulaganje

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Salzburgu sa Štefanom Šnolom, članom vlade austrijske pokrajine Salzbrg zaduženim za oblasti saobraćaja, infrastrukture i sporta.

Zeljka-Cvijanović-Stefan-Snol-1 Foto: Kabinet predsednika RS / RAS Srbija
Zeljka-Cvijanović-Stefan-Snol-1

Kako je saopšteno iz kabineta Predsednika Srpske, sagovornici su tokom sastanka razmenili mišljenje o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj, BiH i regionu, posebno u kontekstu mogućnosti za unapređenje privredne saradnje.

– Predsednica Cvijanović je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo činjenicom da su brojni austrijski investitori prepoznali Republiku Srpsku kao perspektivno mesto za ulaganje, te da je Austrija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i stranih ulagača u Srpskoj – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su s tim u vezi razmatrane mogućnosti dodatnog ekonomskog povezivanja pokrajine Salcburg i Republike Srpske, naročito u oblastima infrastrukture, saobraćaja, kao i prenosu znanja u oblasti novih tehnologija, piše Srpskainfo.

Foto: Kabinet predsednika RS / RAS Srbija

– Štefan Šnol, koji je ujedno predsednik omladine Narodne partije Austrije i blizak saradnik kancelara Sebastijana Kurca, ovom prilikom se interesovao za političke prilike u Republici Srpskoj i BiH, te istakao da saradnja među mladima može predstavljati dobru osnovu za unapređenje na političkom, ekonomskom i institucionalnom planu – ističe se u saopštenju.

Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci za dalju institucionalnu saradnju kroz zajedničke projekte i aktivnosti koji će se realizovati tokom naredne godine.

Predsednica Cvijanović je danas u Salcburgu razgovarala i sa Francom Šausbergerom, predsedavajućim Instituta regija Evrope.

Tom prilikom naglašena je dosadašnja dobra saradnja Republike Srpske sa ovim Institutom, a bilo je reči i novom projektu – uspostavljanju kontakt tačaka za regionalnu i evropsku saradnju u opštinama i gradovima Republike Srpske.