Svet

0

Iranska garda preti Americi i njenim saveznicima zbog protesta

Autor: AP

Izvor: Beta

Iranska garda preti Americi i njenim saveznicima zbog protesta

Izvor: Foto: Beta / AP

Poput drugih iranskih zvaničnika general Salami je optužio SAD, Britaniju, Izrael i Saudijsku Arabiju da podstiču nemire.

U obraćanju provladinom sukupu on je upozorio Zapad da će ga uništiti ako "pređe crvenu liniju" i da neć ostaviti ni jedan potez bez odgovora.

Veliki broj Iranaca izašao je danas na ulice Teherana na poziv vlasti da osudi "nemire" posle talasa protesta i nasilja koji je potresao zemlju protekle nedelje.

Salamijeve reči dočekane su sa skandiranjem demonstranata koji su uzvikivali "Dole Amerika, "Dole Izrael".

Među okupljenim su bile žene u čadoru, muškarci u civilu i šiitski sveštenici sa turbanom, mladi i stariji, a masa je iz različitih ulica stigla do trga Eghelab (revolucije na persijskom), prenose novinari agencija Frans pres.

Mnogi učesnici su mahali portretima ajtatolaha Ali Hamneija, vrhovnog čuvara Irana, a general Salami je hvalio njegovu sposobnost i pozvao sve Irance da ga slede.

Više iranskih agencija javile su da je to bio veliki narodni skup, bez navođenja broja učesnika.

Iranske vlasti kažu da su vratili mir u zemlju posle više dana demonstracija i nasilja koji su počeli  15. novembra nekoliko sati posle objave o rastu cena goriva.

Internet koji je bio prekinut 16. novembra uveče u celoj zemlji, danas još nije u punoj meri uspostavljen, prenose izveštači Frans presa.

Iranske vlasti su navele da je pet ljudi izgubilo život u nemirima vezanim za antivladine demonstracije dok je Amnesti internešenel saopštio da je ubijeno više od 100 ljudi, a UN da strahuje da ima desetine mrtvih.

Poslednjih dana vlasti ponavljaju da su ti protesti tokom kojih su napadnute i paljene benzinske pumpe, policijske stanice, džamije i javne zgrade rezultat strane zavere.

Iran prolazi kroz ekonomsku krizu od kada su SAD ponovo uvele sankcije posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svetskim silama 2015. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR