Liban na ivici novog rata: Pucnjava na protestima, sukob Hezbolaha i pristalica Haririja

Tanjug

26. 11. 2019. u 10:42

Sukobi između pristalica libanskog provremenog premijera Saada Haririja i šiitske grupe Hezbolah u Bejrutu prerasli su kasno sinoć u razmenu vatre

Либан на ивици новог рата: Пуцњава на протестима, сукоб Хезболаха и присталица Харирија

Foto Twitter

Sukobi između pristalica libanskog provremenog premijera Saada Haririja i šiitske grupe Hezbolah u Bejrutu prerasli su kasno sinoć u razmenu vatre, javila je državna agencija NINA.

Na snimku libanske medijske kuće LBCI vidi se jaka pucnjava oko mosta Kola u Bejrutu, ali njen izvor nije jasan.

Za sada nema izveštaja o povređenima.

Istovremno, u gradu Tir na jugu zemlje, pristalice Hezbolaha i Amala pocepali su i zapalili šatore demonstranata, posle čega su pripadnici bezbednosnih snaga pucali u vazduh, preneli su libanski mediji.

Do nasilja je došlo drugu noć zaredom u sred političke krize u Libnu, što bi moglo da dovede do toga da uglavnom mirne masovni antivladini protesti krenu u drugom pravcu, navodi Rojters.

Liban je u ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj krizi, mesec dana nakon pokretanja protesta, konstatuje britanska agencija, napominjući da za sada nema naznaka da su lideri postigli dogovor o novoj vladi koja bi trebalo da nasledi odlazeći kabinet Saada Haririja, koji je podneo ostavku 29. oktobra.

Hariri je podneo ostavku suočen s talasom protesta protiv vladajućih političara koji su krivi za veliku korupciju i uvlačenje Libana u najgoru ekonomsku krizu od građanskog rata 1975-90.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije