Komentara: 46
Pregleda: 6422

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

26.11.2019. u 15:34h
Izvor: Subotica.com
Pripadnici bunjevačke manjine obeležili su jedan od četiri nacionalna praznika Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena održane u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.
Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Na Velikoj narodnoj skupštini odlučeno je i prisajedinjenje ovih krajeva Kraljevini Srbiji, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u istoriji prečanskih Srba.

U ime  Vlade Republike Srbije, lokalne samouprave u Subotici, gradonačelnika Bogdana Labana i svoje ime pozdravio prisutne nacionalni praznik Bunjevcima je čestitao Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

– Odluka Velike narodne skupštine, tog  25. novembra 1918. godine i jedan viševekovni napor i pregnuće da slovenski narodi žive zajedno objedinjeni u jednoj državi  je izuzetan istorijski doprinos, nešto što čuva  sve nas u onom identitetu ko smo, šta smo i kakvi smo. Mislim da smo  svi zajedno  dobar primer kako se može živeti zajedno i upravo skladan suživot svih u Subotici daje razlog za optimističan pogled u budućnost – istakao je Dragi Vučković.

Po rečima Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, 25. novembar 1918. je datum koji sve do danas ima  svoje istorijske posledice, za Bunjevce u svakom slučaju dobre.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Protekla je 101. godina od kada su te davne 1918. godine  tadašnji đaci subotičke Gimnazije imali priliku da prvi put  uče  bunjevački sa pravopisom kao svoj maternji jezik. Trebalo je da prođe sto godina da bismo ponovo dobili to pravo da se bunjevački konačno uči u gimnazijama. Dakle, to je jedan krug koji samo pokazuje našu upornost, neodustajanje od onoga  što nam je cilj – naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić. – U narednom periodu planiramo uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici i otvaranje lektorata. Možda je to suviše planova za narednu godinu, ali u svakom slučaju ne suviše  planova za naredne tri godine koliko traje ovaj mandat.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevačke nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 46
Pregleda: 6422
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

1. septembar dan subotice

bunjevački nacionalni savet

dragi vučković

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.