Tri žene nominirane za prestižnu nagradu Martin Ennals

Proglašenje dobitnika nagrade održat će 19. februara 2020. godine u Ženevi

Tri žene nominirane su za jednu od najprestižnijih nagrada za ljudska prava: jemenska advokatica koja je otkrila postojanje tajnih zatvora i mučenja, Meksikanka koja se bori protiv ubistava žena, te aktivistkinja iz Južne Afrike koja je posvetila svoj život zaštiti ženskih prava.

Ovo je prvi put da žiri Fondacije Martin Ennals nominira tri žene za osvajanje ove prestižne nagrade, prenio je AFP.

Proglašenje dobitnika nagrade održat će 19. februara 2020. godine u Ženevi, sjedištu Fondacije nazvane po prvom generalnom sekretaru Amnesty Internationala, koji je umro 1991. godine.

Žiri koji će odlučivati o nagradi bit će sačinjen od deset istaknutih grupa za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch.

Među kandidatkinjama za ovu nagradu, koja se često naziva ”Nobelovom nagradom za ljudska prava”, nalazi se i jemenska advokatica Huda al-Sarari (42), koja je sarađivala s nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava na razotkrivanju mreže tajnih zatvora kojima upravljaju strane vlade u Jemenu od 2015. godine.

Te godine, Saudijska Arabija je započela intervenciju u Jemenu na čelu vojne alijanse protiv Husa podržanih od Irana, koji su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

Od tada su, prema humanitarnim organizacijama, deseci hiljada ljudi, uglavnom civila, poginuli u sukobu, a milioni su gurnuti na rub gladi.

Al-Sarari je posljednjih godina otkrila brojne tajne pritvorske centre u kojima su “počinjena najgora kršenja ljudskih prava: mučenja, nestanci, pa čak i vansudska pogubljenja”, navodi se u izjavi organizatora.

Dodaju da je Al-Sarari prikupila dokaze o više od 250 slučajeva kršenja ljudskih prava u zatvorima i uvjerila nekoliko međunarodnih organizacija, poput Amnesty Internationala i Human Rights Watch, da je podrže u ostvarivanju pravde.

Organizatori su pohvalili jemensku advokaticu zbog zalaganja za pravdu uprkos prijetnjama i prljavim kampanjama protiv nje i članova njene porodice.

Zaustavljanje femicida

Druga kandidatkinja, meksička aktivistkinja za ljudska prava Norma Ledezma (53) započela je borbu protiv ubijanja žena i pružanje podrške porodicama žrtava nakon što je njena kćerka Paloma nestala na povratku iz škole u državi Chihuahua, na sjeverozapadu Meksika.

Meksiko ima najveći broj ubistava žena u Latinskoj Americi, gdje se svaki dan desi više od devet ubistava povezanih s femicidom, prema UN Women.

Ledezma je jedna od osnivačica i direktorica Justicia Para Nuestras Hijas (Pravda za naše kćeri) lokalne organizacije koja pruža pravne savjete i podršku postojećim slučajevima. Zaslužna je za uspostavljanje položaja “specijalnog tužitelja za žene žrtve nasilja u svojoj državi”. Sarađivala je s velikim brojem organizacija na pružanju podrške u više od dvjesto istraga u slučajevima ubistava i nestanaka žena.

”Iako je primila brojne prijetnje smrću, ona je nastavila svoj rad na polju ljudskih prava”, kazali su organizatori.

Treća kandidatkinja dolazi iz Južne Afrike, 73-godišnja aktivistica Sizani Ngubane, koja je posvetila svoj život promicanju ravnopravnosti spolova, ženskim pravima i pravima starosjedilaca.

Ngubane je svoj rad na polju aktivizma započela u stranci Afrički nacionalni kongres (ANC), prije nego što je osnovala Ruralni ženski pokret koji se bori protiv rodno zasnovanog nasilja i zalaže se za pravo žene na zemljište, obrazovanje, imovinu i nasljedstvo u post-aparthejdskoj Južnoj Africi.

Izvor: Agencije