Cvijanović optužuje SDS i PDP za srpsko nejedinstvo, oni nju da se kasno setila da priča o tome 1Foto: EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne služi na čast nijednoj političkoj partiji iz RS što se protivi da srpski kadar bude na čelu Saveta ministara.

„Znajući kakvu politiku promoviše (predsednik PDP-a) Branislav Borenović nisam iznenađena takvim činom. Imajući u vidu činjenicu da sada na red dolazi srpski kadar koji treba da vodi Savet ministara, bilo bi politički zrelo i mudro da je data podrška“, rekla je je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Borenović juče u Komisiji za imenovanja nije podrao izbor Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara.

Cvijanović je ocenila da PDP i SDS „prave predstavu i spektakl od imenovanja i procesa kroz koji treba da prođe predsedavajući Saveta ministara BiH“.

„Prema njenim rečima, te stranke ne postižu ništa na političkom planu, osim što „na svaki način pokazuju da žele da uskrate mogućnost da srpski kadar bude na čelu Saveta ministara“.

„Njihov plan, kada su menjali Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, bio je da se zadrži postojeći Savet ministara i obezbedi pozicija za (lidera SDS) Mirka Šarovića. To je izgubljena priča za njih i otuda dolazi njihov gnev i nezadovoljstvo“, navela je Cvijanovićeva.

Lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović odgovorili su na optužbe predsednice RS, navodeći da se „kasno setila da priča o srpskom jedinstvu“ i da ne mogu podržati kandidata iz RS koji je najavio da neće poštovati stavove institucija ovog BiH entiteta.

Šarović je ocenio da se Cvijanovićeva kasno setila da priča o srpskom jedinstvu pri izboru mandara, jer „skoro 20 godina SNSD provodi potpuno suprotne principe“.

„Politika SNSD-a ovih dana je potpuno ogoljena prihvatanjem puta koji nas bespovratno vodi u NATO. Na takvim odlukama nam svakodnevno čestita celi svet i to se ne može prikriti, bez obzira koliko to uporno pokušavate, svakodnevno šireći različite montirane izjave, koje nisu vredne pažnje,“ naveo je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je istakao da SNSD vodi nedoslednu politiku, što je juče potvrdio i kandidat SNSD-a za predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zoran tegeltija „jasno najavljujući da za njega odluke Narodne skupštine Republike Srpske neće biti obavezujuće“.

„Pitam se šta onda tačno mislite kada kažete da bi bilo ‚politički zrelo i mudro‘ podržati takvog kandidata“, istakao je Šarović.

On je dalje naveo da je za SDS ključno pitanje – ko je zaista kandidat za mandatara i kakve su mu reference.

„Nažalost, predsednica Republike Srpske, koja očito zastupa isključivo interese SNSD-a, optužujući druge, kasno se setila da priča o jedinstvu pri izboru mandara, kada skoro 20 godina SNSD provodi potpuno suprotne principe“, kazao je predsednik SDS-a.

On je dodao da upravo SNSD nikada nije podržao nijednog kandidata koji nije iz SNSD-a, kao što je bilo 2002. godine kada za predsjedavaućeg Saveta ministara BiH nisu podržali tada predloženog kandidata Mladena Ivanića.

Šarović je naveo i da je SNSD, 2013. godine, zajedno sa SDA i HDZ BiH, iz Saveta ministara BiH izbacila PDP i SDS.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović naveo je da njegova stranka „nije skup nezainteresovanih fikusa, koji će tek tako podržati nekoga ko ništa nije rekao, ko nema jasno definisan stav ni po jednom pitanju, ko negira institucije Republike Srpske i kome je primarni cilj da još više pridavi građane RS povećanjen nameta”.

„A ako je Željki Cvijanović čast to što je Tegeltija za svog mandata sahranio tri banke, udvostručio dug RS i zajedno sa njom iselio stotine hiljada građana, onda ni u kojem slučaju ne bi trebalo da joj bude čast to što je Tegeltija rekao da neće poštovati odluke institucija RS, pre svega Narodne skupštine RS“, istakao je Borenović.

Dodao je da bi Cvijanovićeva, „kada bi učinila napor i počela da se bavi ozbiljnom politikom, znala bi da je Tegeltijin sraman stav veleizdaja srpskih nacionalnih interesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari