BIVŠI AMBASADOR ZA EU OPLEO PO DŽONSONU PRED IZBORE: Proći će kao Tereza Mej! Ovo je diplomatski amaterizam!
Foto: EPA / Andy Rian Pool, EPA / Neil Hall

nije štedeo reči

BIVŠI AMBASADOR ZA EU OPLEO PO DŽONSONU PRED IZBORE: Proći će kao Tereza Mej! Ovo je diplomatski amaterizam!

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson stvara "najveću krizu Bregzita do sada", izjavio je bivši ambasador za Evropsku Uniju ser Ivan Rodžers, koji je opisao vladine poteze kao “diplomatski amaterizam”.

Rodžers je ukazao da Džonson ponavlja "strateške greške" svoje prethodnice Tereze Mej i da će se uskoro naći "nerazumno opkoljen" sopstvenim kampanjskim obećanjima, tri nedelje uoči izbora u Britaniji.

Kad je objavio manifest Konzervativne partije u nedelju, Džonson je ponovio svoje obećanje da neće produžiti 11-mesečni period tranzicije koji nastupa nakon što Britanija uz sporazum napusti EU 31. januara 2020.

"Najveća kriza Bregzita do sada bukvalno je neizbežna krajem 2020.", rekao je Rodžers, koji je podneo ostavku 2017. nakon kritika torijevaca zbog njegovog izveštaja da će im možda trebati decenija za trgovinski dogovor.

Iznalaženje trgovinskog dogovora sa EU u veoma brzom roku je Džonsonov prioritet, ukazuje Gardijan.

"U praksi, premijer sada – od sve svoje priče o okončanju Bregzita – suštinski ponavlja strateške greške načinjene 2016. i 2017, koje su sklonile njegovu prethodnicu. Ovo je diplomatski amaterizam predstavljen u zemlji kao smelost i odlučnost", rekao je Rodžers.

Iako bi Britanija mogla da dobije “brz i prljav” trgovinski sporazum do kraja 2020, Rodžers ukazuje da bi to isključilo domaću uslužnu industriju i dalo Uniji uticaj nad ribarenjem u britanskim vodama.

"Sve ukazuje na ponavljanje istog sindroma od kojeg smo patili poslednje tri godine", ukazao je on.

Rodžers smatra da pritisak da se Bregzit zaključi znači da će Džonson, ako se vrati kao premijer, uskoro načiniti "mnogo koncesija" kako bi obezbedio dogovor.

"Zato što smo pod vremenskim pritiskom i očajni da izbegnemo "podaništvo" do kraja 2020, Evropska unija vidi ogromnu priliku i ponavlja svoju strategiju iz procesa oko Člana 50", ukazao je on.

Rodžers smatra da bi Britanija mogla dobiti osnovni, "veoma tanak dogovor" sporazum o slobodnoj trgovini do kraja sledeće godine. Ali, on je takođe ocenio da dve strane rizikuju da ostanu bez trgovinskog dogovora u kratkom i srednjem roku i "veoma težak odnos nakon toga".

Bivši ambasador nije poštedeo ni lidera laburista Džeremija Korbina. On je kritikovao njegov neutralni stav po pitanju drugog referendum kao i njegovo obećanje da će "srediti Bregzit" za šest meseci od početka mandata.

"Pozicija laburista iskreno zaslužuje prevrtanje očiju Brisela koje uredno dobija", istakao je on.

Rodžers je takođe optužio EU što nije razmišlja o strateškim posledicama svog odnosa s Britanijom. Evropski političari su dugo insistirali da Britanija mora da se odluči kakav odnos želi nakon Bregzita.

"Vreme je da EU razmisli daleko jasnije i više strateški o svojim budućim odnosima sa Britnaijom, jer se mogu još gore pogoršati od ovih", zaključio je Rodžers.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja