Premijera Aston Martina DBX

0
488
NAS SPONZOR

Aston Martin je svetskoj javnosti prikazao svoj prvi SUV model DBX. Konkurent modelima Lamborghini Urus i Bentley Bentayga ima početnu cenu od 158.000 funti.

Ovo je ključni model za razvoj Aston Martina u narednoj deceniji, a u pripremi je od 2015. godine. Aston se nada da će automobil privući više žena među kupcima, kao i da će zanimati one koji već poseduju neki model ove marke.

DBX je nešto duži od 5 metara, a širok je 2,2 metra sa retrovizorima. Ima aluminijumsku konstrukciju sa specifičnom arhitekturom, kao i kompozitne panele koji smanjuju težinu na nešto više od 2,2 tone.

Za pogon je iskorišten četvorolitarski V8 motor sa dva turba iz modela Vantage i DB11, poreklom iz Mercedes-AMG-a. Agregat proizvodi 550KS i 700Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0-100km/h za 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 290km/h. Izmene na motoru i aktivnom izduvnom sistemu osiguravaju da se agregat u ovom Aston Martinovom modelu razlikuje od ostalih.

Menjač je devetostepeni automatski, a pogon je na svim točkovima sa aktivnim centralnim diferencijalom i električnim diferencijalom na zadnjoj osovini. To omogućava podelu obrtnog momenta sa odnosa 47:53 u skoro potpuni pogon na zadnjim točkovima. Tu je i sistem vektorske raspodele obrtnog momenta koji stabilizuje vozilo u krivinama.

Automobil troši 14 litara goriva na 100km, a emisija CO2 je 269g/km. Aston nije potvrdio da postoji plan da se ovaj model elektrifikuje, ali je poznato da ova platforma može da primi i plag-in električni pogon.

DBX može da se koristi i van puteva (sposoban da prođe vodu dubine 50cm), a na regularnim putevima do izražaja dolazi adaptivno vazdušno ogibljenje.

U kabini, DBX ima novu verziju Astonovog multimedijalnog sistema, koja je razvijena u saradnji sa Daimlerom. Tu je i digitalna tabla sa instrumentima dijagonale 12,3 inča i centralni ekran multimedije dijagonale 10,25 inča, koji je integrisan u konzolu. Apple CarPlay tehnologija je standardna, kao audio sistem snage 800w. Klima uređaj je trozonski, a ambijentalno svetlo može da se menja u 64 boje.

Na sedištima ima mesta za četiri odrasla putnika i jednog manjeg u sredini na zadnjoj klupi. Panoramski krov doprinosi ugođaju prostranosti kabine. Kapacitet prtljažnika je 632l, a tu su još 62l ispod poda prltjažnika. Zadnja sedišta se dele u odnosu 40:20:40, a automobil može da se spusti za 5cm radi lakšeg ubacivanja težeg prtljaga.

Aston će uz novi model prodavati i specijalne pakete opreme za specifičnu namenu – od portabl aparata za pranje prljavog kućnog ljubimca posle šetnje  i opreme za sneg do nosača za bicikl, krovnog prltjažnika, sanduka za oružje i nosača daske za surfovanje.

Prethodni tekstAudi otpušta 9.500 radnika
Sledeći tekstBritish Motors: Land Rover Sport po povoljnijim uslovima