Tri žene optužile američkog ambasadora u EU za seksualno maltretiranje

Gordon Sondland: Ove netačne tvrdnje o neželjenim dodirima i poljupcima su izmišljene (AP)

Američki ambasador kojeg je nominirao predsjednik Donald Trump i koji je pružio ključno svjedočenje u saslušanju o opozivu prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država optužen je za seksualno maltretiranje tri žene.

Gordon Sondland, američki diplomatski predstavnik u Evropskoj uniji, negira optužbe, a njegov advokat navodi kako oni koji ga optužuju žele ukaljati njegov kredibilitet u istrazi, prenosi agencija AFP.

Portland Monthly objavio je navode tri žene koje su kazale kako je Sondland, bogati vlasnik hotela iz Seattlea, vršio odmazdu na profesionalnom nivou kada su odbile njegove seksualne ponude.

Poljupci i dodiri

Jana Solis, jedna od žena, kazala je kako je upoznala Sondlanda 2008. godine, kada je tražila posao kao stručnjak za sigurnosti hotela.

Ona je navela kako se susrela sa Sondlandom na ručku, a on joj je tada ponudio posao “moje nove hotelske cure” te udario po zadnjici.

Dalje kaže kako ju je Sondland pozvao u dom u Portlandu kako bi procijenila njegovu ličnu kolekciju umjetnina, među kojima je i njegova slika s tadašnjim predsjednikom Georgeom W. Bushem, a potom se skinuo u kući s bazenom.

Dodala je kako ju je kasnije na silu poljubio.

Druga žena, Nicole Vogel, navodi kako se upoznala sa Sondlandom 2003. godine na večeri, kada je tražila investicije za novi magazin.

Priča kako ju je odveo u hotel u njegovom vlasništvu, pozvao je da pogleda sobu, gdje je potom tražio od nje da ga zagrli, da bi je na kraju “uhvatio za lice i pokušao poljubiti”, dodala je.

Vogel je rekla kako ga je odbila i otišla.

Ukazala je na mail koji je dobila kasnije od Sondlanda, u kojem se navodi kako on odbija finansirati njen projekat.

‘Nepošteno novinarstvo’

Sondland u saopćenju odbija sve optužbe i optužuje Vogel za “nepošteno novinarstvo” iz ljutnje, jer je odbio investirati u njen magazin.

“Ove netačne tvrdnje o neželjenim dodirima i poljupcima su izmišljene i, vjerujem, koordinirane zbog politike. One nemaju nikakve osnove i kategorično ih odbijam”, kazao je.

Vogel je vlasnica Portland Monthlyja, koji je objavio članak, navodi AFP.

U listu se dalje navodi kako se ona, zbog toga što je umiješana u priču, udružila s ProPublicom, poštovanom neprofitnom novinskom organizacijom poznatom po istragama.

Sondlandov advokat je kazao kako je članak napravljen u vrijeme kada bi mogao nanijeti štetu ambasadorovom kredibilitetu u istrazi za opoziv.

Sondland je donirao milion dolara za Trumpovu inauguraciju i potom je imenovan za ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije