NDNV: Zabrana za TV N1 pokazuje da su partijske direktive iznad zakona za lokalnu vlast u Vrbasu

Beta 28.11.2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je danas najoštrije osudilo ponašanje zaposlenih u Skupštini Opštine Vrbas jer samo novinarskoj ekipi televizije N1 nisu dozvolili da prisustvuje zasedanju i izvesti sa njega.

NDNV smatra da je to "otvoreno kršenje medijskih i zakona o lokalnoj samoupravi" iako su sednice javne.

Današnji slučaj u Vrbasu primer je kako poruke najviših državnih zvaničnika, a ne zakoni Srbije, "predstavljaju zakon za lokalne vlasti", upozorilo je NDNV.

U saopštenju se navodi da su neki novinari pušteni u salu tek nakon duže rasprave, ali ne i TV N1.

Građanima, pojedinim novinarima i opozicionim odbornicima danas je bilo zabranjeno da uđu na sednicu Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli meštani Ravnog sela koji su hteli da odbornicima govore o neispravnoj vodi u svom selu, ali im to nije omogućeno.

"Ogoljena moć, sila, partijske direktive, nasilje prema neistomišljenicima, ponižavanje građana… - odlike su aktuelnog sistema, koje svedoče ne samo o totalitarnosti režima kojem je sloboda govora i objektivno informisanje građana 'prirodan' neprijatelj, već i ogromnog civilizacijskog pada celog društva", ocenilo je NDNV.

Udruženje je još jednom upozorilo da napadi na novinare "nisu samo napadi na ovu profesiju, već na ključne postulate demokratskog društva, u kojem su mediji i novinari korektivi vlasti i čuvari interesa javnosti".

"Društvo koje dozvoljava da se u 21. veku odrekne slobodnih medija i profesionalnih novinara, odriče se i građanskih sloboda i vladavine prava. A takvo društvo nema budućnost", zaključilo je NDNV.

(Beta, 11.28.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Vojvodina, najnovije vesti »