');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Vukosavljević: Javni servis bez sumnje treba da ima više programa iz oblasti kulture i obrazovanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas, odgovarajući na poslaničko pitanje u skupštini, da na javnom medijskom servisu treba da bude više programa posvećenih kulturi i obrazovanju.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na današnjoj konferenciji povodom Kustendorfa Foto: Marko Đoković / RAS Srbija
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na današnjoj konferenciji povodom Kustendorfa

Poslanik Đorđe Komlenski iz PS-NS S-US S je pitao ministra da li misli da rad javnog servisa ili RTS-a u proteklih godinu dana opravdava predlog za uvećanje tv pretplate, pošto je on kao i mnogi drugi građani, nezadovoljni radom RTS-a u delu programa kulture i obrazovanja mladih, te prenosa utakmica koje su od interesa za sve gradjane Srbije.

- Neshvatljivo je da se novac građana Srbije i javnog servisa ulaže u velike projekte i kada se podigne gledanost onda navodno ne postoji ekonomski interes da se to prati preko javnog servisa, pa onda to preuzimaju drugi distributeri u drugom ili trećem serijalu. Da li je opravdano uvećavati sredstva sa kojima treba da radi RTS sledeće godine - pitao je Komlenski.

Vukosavljević je rekao da javni servis ima program posvećen kulturi, ali da se emituje dosta kasno i da je iz raznih razloga i ritma života građana nepristupačan većem broju ljudi.

Pročitajte još

- Bez ikakave sumnje u javnom servisu treba da bude više programa iz kulture i obrazovanja - rekao je ministar i dodao da obim i vreme emitovanja tih sadržaja nije dovoljno u skladu sa zamišljenom misijom javnog servisa.

Ipak, kako je rekao, na drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom nema gotovo ni minut programa iz oblasti kulture, što je, kako je ocenio, zabrinjavajuće.

Vukosavljević je podsetio da javni medijski servisi uživaju atonomiju i nezavisnost u vezi s uređivanjem programskih sadržaja, kao i da javni servis podnosi jednom godišnje izveštaj o radu.

Dodao je da skupština prihvata izveštaj o radu javnih medijskih servisa i da o toj temi treba razgovarati u Ministrastvu kulture, REM-u, ali i skupštini.

- Prostora ima i verujem da će aktivnosti u vezi sa tom temom dati rezultate. Čini mi se da je vreme da se o tim temama porazgovara i deluje na način koji bi doveo do veće afirmacije programa iz kulture i drugih sličnih sadržaja - dodao je.

Pročitajte još

Komlenski je zapitao zašto je neka televizija uopšte dobila nacionalnu frekvenciju ako ne ispunjava nešto što je nacionalni interes za Srbiju.

Komleski je poručio i da poslanici neće odustati od inicijative da se definitivno raščisti sitaucija s nelojalnom konkurencijom na medijskom nebu, dodajući da tu pre svega misli na N1 i druge "kvazigranične televizije".

On je rekao i da je siguran da nemaju pravo da rade to što rade u Srbiji.

- Ne radi se tu ni o kakvom reemitovanju i ježim se od odgovora koji dobijamo od REM-a koji treba da štiti prava svih emitera. Pokušava da nas ubedi da je reemitovanje tehnički, a ne pravni problem. Očekujem da će državni organi poslati ekonomske forenzičare i utvrditi da li tu postoji poreska utaja - poručio je Komlenski.