Najnovije vesti
Vesti Društvo
AFERA "SLIKE" OTKRILA MRAČNE TAJNE BELOG DVORA Dok ministar odugovlači sa vraćanjem dela Muzeju, PRINCEZA I ĆERKA RADE ŠTA HOĆE

AFERA "SLIKE" OTKRILA MRAČNE TAJNE BELOG DVORA Dok ministar odugovlači sa vraćanjem dela Muzeju, PRINCEZA I ĆERKA RADE ŠTA HOĆE

Ministar kulture Vladan Vukosavljević odugovlači posao povraćaja državne imovine i izbegava precizne odgovore o stanju skupocenih umetnina koje porodica Karađorđević pokušava da prisvoji. S druge strane, na dvoru je nervoza, a pali su i otkazi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zaposlenje na dvoru znači apsolutnu pokornost Aleksandrovoj supruzi i njenoj ćerki iz prvog braka. Njima se polažu računi. Prestolonaslednik se ništa ne pita jer ga one smišljeno distanciraju od ljudi, tvrde naši izvori Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Zaposlenje na dvoru znači apsolutnu pokornost Aleksandrovoj supruzi i njenoj ćerki iz prvog braka. Njima se polažu računi. Prestolonaslednik se ništa ne pita jer ga one smišljeno distanciraju od ljudi, tvrde naši izvori

Najkraće rečeno - neverovatno! Dešavanja koja prate sudbinu pet vrednih slika iz državne kolekcije otvorila su nekoliko tema koje nisu direktno povezane sa samim umetničkim delima. Slučaj pet slika, koje nikako da se vrate "kući", u muzej gde i pripadaju, upalio je svetlo nad pitanjima koliko i na koji način deo porodice Karađorđević sa dvora poštuje odnosno, ignoriše zakone Srbije, iz čijeg budžeta, međutim, dobijaju novac. Takođe, šta i na koji način pokušavaju da povrate ili prisvoje. Kao malo koji problem dosad, ovaj je doslovce ukazao na sporu ali i arogantnu državnu birokratiju, ovog puta u Ministarstvu kulture.

Možda bi sve bilo manje alarmantno da činjenice u ovom slučaju nisu neupitne. Slike koje su Karađorđevići "opušteno" odbili da vrate - državne su. Ministarstvo samo treba da naloži njihovu primopredaju. Postoji sudska odluka o obeštećenju Karađorđevića, koja jasno propisuje šta i kako može. Iako je sve krajnje jednostavno, ništa se ne rešava i svako radi šta mu se hoće.

Pročitajte još

Krenimo redom sa najnovijim dešavanjima.

Na dvoru je nervoza izraženija nego ranije. Glavni protagonisti stava da se slike ne vrate muzeju, supruga prestolonaslednika Katarina i njena ćerka iz prvog braka Alison sve proveravaju, temeljito sumnjaju u sve zaposlene i traže krticu u svojim redovima, za koju sumnjaju da je izvor "Blica". Ipak, delimično su se vratile i svom, po svemu sudeći uobičajenom angažmanu, a to je deljenje otkaza. Poslednji u nizu otkaza dobio je M. Č. (ime poznato redakciji), sa zaduženjem u humanitarnoj fondaciji prestolonaslednikove supruge. Izvor "Blica" navodi da je M. Č. dobio otkaz i pored marljivog rada iz istog razloga kao i mnogi pre njega. Zamerio se ćerki Alison. A kako to zameranje izgleda?

- Ćerka ima običaj da viče na ljude. Gospodin je samo rekao "spustite ton, nema potrebe da tako razgovaramo". Posle nekoliko trenutaka, usledio je poziv majke, sklone istom ophođenju. Rekla je da je dobio otkaz - navodi sagovornik "Blica" odlično upućen u svakodnevni život na dvoru Karađorđevića.

Identično je prošla i dvorski vodič. Usred sezone ostala je bez posla samo zbog toga što je Katarininoj ćerki iz prvog braka odgovorila na njeno ponašanje. Izvor "Blica" kaže da dobiti otkaz na dvoru znači otići istog trenutka.

- Nema otkaznog roka, ničeg. Ukoliko ne odlazite u ljubavi, obezbeđenje prati otpuštenog do kapije istog trenutka - kaže "Blicov" sagovornik. On dodaje da zaposlenje na dvoru znači apsolutnu pokornost Aleksandrovoj supruzi i njenoj ćerki iz prvog braka.

- Njima dvema se polažu računi. Prestolonaslednik se ništa ne pita jer ga one smišljeno distanciraju od ljudi. Govore zaposlenima "nemojte njega da opterećujete, rekla sam vam da ja to moram da znam i odobrim". To je identično i za majku i ćerku - ističe "Blicov" izvor sa dvora.

Tako je bilo i za umetničke slike. Prema saznanjima "Blica", upravo supruga Katarina i njena ćerka Alison nisu dozvolile povraćaj slika u muzej.

Toliko o dvorjanima. Drugi akter u priči je ministar Vladan Vukosavljević, inače član Krunskog saveta, i njegovo ministarstvo. "Blic" je po ko zna koji put zaredom uputio pitanja Ministarstvu kulture. Pitali smo kada će biti primopredaja slika, a što su sami najavili - dobili smo identičnu informaciju kao i ranije, da ćemo biti obavešteni. Međutim, iako je odgovor kratak, iz njega se može zaključiti da Ministarstvo ništa nije uradilo u međuvremenu. Kao i prošli put kada smo ih pitali i dalje se vrte u istom začaranom krugu: "U toku je formiranje komisije za primopredaju umetničkih dela".

Vladan Vukosavljević
Foto: Filip Krainčanić / Tanjug
Vladan Vukosavljević

Pre nekoliko dana prestolonaslednik Aleksandar je javno izjavio da je "saradnja i prijateljstvo sa Ministarstvom kulture odlično", ali i da je njegov zadatak da "umetnička dela sve zajedno spoji". Pitali smo Ministarstvo šta misli o ovoj nameri, a oni odgovaraju: "Nije praksa da Ministarstvo javno tumači lične stavove i mišljenja strana u predmetnom postupku koji su vezani za Ministarstvo". Ministarstvu smo uputili pitanje i o okončanju posla jedne od radnih grupa koja je formirana da se bavi slikama. Kažu da je posao okončan. Pitali smo šta je zaključak i iz odgovora Ministarstva saznali isto što i pre - ništa! Po ko zna koji put odgovor je da su članovi radne grupe dostavili ministru izveštaj.

Pročitajte još

Posle višenedeljnog pisanja i postavljanja pitanja na svakom novom otkriću iz ove priče, logično se nametnulo pitanje - da li Ministarstvo kulture pod plaštom istraživanja "istorije" slika, zapravo sve vreme aktivno učestvuje na sticanju uslova za otuđenje državnih umetnina. Usledio je konkretniji odgvor:

"Pitanje je inkriminišuće i tendenciozno, a pretpostavka apsolutno neosnovana. Ministarstvo kulture i informisanja u ovom predmetu učestvuje na način koji podržava državne interese u oblasti kulture i ostaje čvrsto pri stavu da ničiji lični interes nije iznad opšteg".

I tako se ovih dana navršilo ukupno godinu dana od kako se sastala prva radna grupa (15. 11. 2018) formirana za povraćaj slika sa dvora u Narodni muzej.

Slike u vlasništvu države

Prema poslednjim objavljenim podacima, Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, a porodica Karađorđević će biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane i taj iznos je određen. Deo državne kolekcije, ne samo slika, prenet je iz različitih muzeja na Dedinje još u vreme Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Ustupljene su na zahtev i za potrebe izlaganja tadašnjeg kabineta predsednika FNRJ.

Na dvoru Karađorđevića nalazi se danas, sudeći po Katalogu državne umetničke kolekcije, najmanje 137 dela evropske umetnosti i najmanje 178 umetničkih dela sa prostora bivše Jugoslavije.