Johnson traži podršku da bi ‘zatvorio stranicu’ Brexita

Prema anketama, konzervativni čelnik će pobijediti na izborima 12. decembra (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je birače, manje od dvije sedmice od parlamentarnih izbora, da ga podrže kako bi uvjerljivom većinom proveo Brexit koji je gurnuo Veliku Britaniju u duboku političku krizu, prenosi Hina.

Prema anketama, na koje se poziva AFP, konzervativni čelnik će pobijediti na izborima 12. decembra, s većinom u Donjem domu što bi mu omogućilo ratificiranje sporazuma o Brexitu koji je dogovorio s Evropskom unijom.

U vrlo burnom političkom okruženju i uz izborne jedinice u kojima se očekuje vrlo tijesan rezultat, bitka nije dobivena i konzervativni čelnik pokušava potaknuti birače prijeteći beskrajnim Brexitom, konstatira francuska agencija.

Želi napustiti EU do kraja januara

“Glas koji odlazi nekoj drugoj stranci, a ne Konzervativnoj, zapravo je glas protiv promjene”, rekao je Johnson.

Johnson namjerava napustiti EU do kraja januara i sklopiti novi trgovinski sporazum s evropskim blokom do kraja 2020. nadajući se da će zaključiti tu temu koja opterećuje britanski politički život duže od tri godine.

Kako bi pobijedili na izborima, konzervativci žele posebno privući birače iz laburističkih uporišta na sjeveru Engleske koji su se izjasnili za Brexit.

Izvor: Agencije