Dostupni linkovi

'Islamska država' preuzela odgovornost za napad na Londonskom mostu


Policija na mostu nakon napada, 29. novembar
Policija na mostu nakon napada, 29. novembar

Takozvana Islamska država saopštila je danas da je napad na Londonskom mostu, u kojem su ubijene dve osobe, izvršio jedan od njenih boraca, prenosi agencija Amak, koja je povezana s tom militantnom organizacijom.

"Islamska država", međutim, nije pružila dokaze za svoje tvrdnje, navodi Rojters.

Muškarac koji je izveo napad nožem u Londonu u petak, u kome su ubijeni muškarac i žena, a tri osobe povređene, bio je bivši zatvorenik osuđen za teroristička dela. Policija je navela da je napadač 28-godišnji Usman Khan. Khana su policajci ustrelili nakon što su ga zadržali prolaznici na licu mesta. Policija je napad proglasila terorističkim incidentom, prenosi BBC.

Khan je ranije bio poznat vlastima, a osuđen je za teroristička dela 2012. godine, izjavio je pomoćnik komesara policije Neil Basu. "Pušten je iz zatvora u decembru 2018. godine“, rekao je. Times je javio da je Khanovo puštanje iz zatvora prošle godine usledilo nakon što je pristao da nosi elektronsku oznaku i da mu se nadgleda kretanje.

Odbor za uslovnu slobodu saopštio je da nije učestvovao u Khanovom puštanju na slobodu, rekavši da je "izgleda da je automatski pušten na osnovu dozvole (kako to nalaže zakon)".

Napad se odigrao u petak u 13:58 sati po lokalnom vremenu na Fišmongers holu, na severnom kraju Londonskog mosta, gde je održana konferencija Univerziteta u Kembridžu o rehabilitaciji zatvorenika - pod nazivom "Učimo zajedno".

Khan je prisustvovao događaju, na kome su bile prisutne desetine ljudi - uključujući studente i bivše zatvorenike.

Basu je rekao je da se napad počeo unutar zgrade pre nego što je napadač nastavio na Londonskom mostu, gde je Khan savladan i ubijen od strane naoružanih policajaca. Policija pojačava patrole i kordoni će ostati na mestu zločina. Takođe, poziva javnost da izbegava područje, a svakog ko ima informacije koje bi mogle da pomognu istrazi da ih kontaktira.

Tokom napada ubijene su dve osobe – muškarac i žena. Tri osobe su povređene i ostaju u bolnici. Kako je saopšteno, jedna osoba je i dalje u kritičnom stanju, druga je stabilno, a treća ima manje povrede. Nitko od ubijenih ili ranjenih do sada nije imenovan, a službenici još rade na identifikaciji poginulih.

XS
SM
MD
LG