SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, “još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namere prema Bosni i Hercegovini”.

Hrvatska predsednica je na svom Fejsbuku odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, tako što je objavila stori sa fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i beli krst.

“Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vređati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima”, navodi se u saopštenju, prenosi Klix.

Kako se navodi, Praljak je pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem podele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih delova Hrvatskoj, a odavanje počasti takvoj figuri znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH.

“Predsednica Hrvatske mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspeli da ostvare silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj ubiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene reči i postupci uvek ponovo nanose poverenju među građanima dve zemalje”, navodi SDA.