Najnovije vesti
Vesti Svet
LICE TRGOVINSKOG RATA Kako se ćerka jednog od najbogatijih Kineza našla u centru ŽESTOKE BORBE dve velike sile

LICE TRGOVINSKOG RATA Kako se ćerka jednog od najbogatijih Kineza našla u centru ŽESTOKE BORBE dve velike sile

Direktorka “Huaveja” koja je uhapšena u Kanadi pre godinu dana objavila je otvoreno pismo u kojem je iznela detalje svog života uz elektronsku nanogvicu i zahvalila svima koji je podržavaju.

Meng Vandžou Foto: RICH LAM / EPA;
Meng Vandžou

Meng Vandžou, finansijska direktorka i ćerka osnivača “Huaveja”, bori se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi da je prekršila sankcije protiv Irana. Ona je u svom pismu, objavljenom na sajtu “Huaveja” i društvenim mrežama na godišnjicu njenog pritvaranja, navela da je na uslovnoj slobodi imala vremena da “pročita knjigu i završi ulje na platnu”.

Meng sa elektronskom nanogvicom
Foto: Profimedia
Meng sa elektronskom nanogvicom

Meng se zahvalila svima u Kanadi koji je podržavaju, navodeći da ju je aplauz u galeriji nakon što joj je sud odobrio kauciju 11 dana nakon pritvora, “doveo do suza”. Uslov za puštanje uz kauciju je bila elektronska nanogvica i policijski čas od 23.00-06.00, ali je mogla da proputuje veći deo Vankuvera.

Pročitajte još

- Kad sam bila u Šenženu vreme je prolazilo brzo. Osećala sam se razvučeno i da nema dovoljno vremena da sve obavim. Sada, vreme prolazi toliko sporo da imam vremena da pročitam knjigu od korice do korice. Mogu da izdvojim vreme da pričam o sitnicama sa kolegama ili pažljivo dovršim ulje na platnu – navela je Meng u pismu.

Kuća u kojoj Meng boravi u Vankuveru
Foto: RICH LAM / EPA;
Kuća u kojoj Meng boravi u Vankuveru

Ona je takođe zahvalila “dobrim ljudima Kanade” na podršci, kao i na “dobroti čuvara i zatvorenika Korektivnog centra za žene Aluet” u kojem je bila smeštena. Mengino pismo na kanalu “Huaveja” na društvenim mrežama pročitano je više od 60 miliona puta.

Meng se bori protiv izručenja SAD, gde je tražena zbog niza optužbi, uključujući izbegavanje sankcija Iranu, što poriču i ona i “Huavej”. Njen slučaj naći će se na sudskom saslušanju u januaru.

REN: MENG PATI I ZBOG TOGA ĆE BITI JAČA

Ren Džengfei
Foto: Jean-Christophe Bott / EPA;
Ren Džengfei

Osnivač i izvršni direktor “Huaveja” Ren Džengfej pohvalio je svoju ćerku što je izdržala godinu dana patnje.

- Treba biti ponosna što se našla u ovoj situaciji. U borbi između dve nacije ona je postala ulog za pregovore – rekao je Ren za CNN.

Pročitajte još

Ren (75) se bori za opstanak svoje kompanije. On je često poredio “Huavej” sa avionom izbušenim mecima, a njegove radnike sa mehaničarima koji brzo rade da zapuše rupe.

- Meng takođe pati i zbog toga će biti jača. Iskustvo nevolje i patnje je dobro za Meng i njen rast. Iza kulisa trgovinskog rata ona je poput sićušnog mrava uhvaćenog između sudara dve gigantske sile – naveo je Ren, dodajući da njegova ćerka vreme troši slikajući i učeći i da njena majka i suprug redovno idu u Kanadu da je obiđu.

OTAC I ĆERKA NIKAD BLIŽI

Meng i Ren
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT, RICH LAM / EPA;
Meng i Ren

Ren je priznao da su ga ova dešavanja približila Meng.

- Nema rutine, ali sada češće komuniciramo i nekad joj pošaljem smešne priče koje pronađem na internetu – rekao je on.

– U prošlosti me Meng ne bi nazvala tokom čitave godine. Ne bi me pitala ni kako sam, niti mi poslala poruku. Sada je naš odnos mnogo bliži.

To međutim ne znači da će Meng napredovati u očevoj kompaniji.

Pročitajte još

- Nevolje kao što je ova imaju veliki uticaj na nečiji karakter i smelost. Ipak, kad se Meng vrati u “Huavej” to ne znači da će dobiti veće odgovornosti – istakao je Ren.

– Kao finansijska direktorka ona se bavi finansijama, ali nije kvalifikovana za druge aspekte poslovanja jer nema pozadinu u tehnologiji, niti ima ono što je potrebno da bude lider.

Ren je objasnio da bi kompanija izgubila na kompetitivnosti ako bi je vodio neko ko nema strateške sposobnosti.

"Huavej" u središtu trgovinskog rata
Foto: MAURITZ ANTIN / EPA;
"Huavej" u središtu trgovinskog rata

- Zbog toga će Meng kad se vrati nastaviti da radi šta je radila svo vreme do sada – zaključio je osnivač “Huaveja”.

Kako je sve počelo?

Vest o hapšenju ćerke osnivača “Huavaja” 2018. pojavila se nakon što su kineski predsednik Si Đinping i američki Donald Tramp seli za sto u Buenos Ajresu u Argentini, tokom samita G20, da razreše trgovinske sporove. To se i dogodilo, sporazum je potpisan, ali hiljade kilometara dalje u Kanadi počinjala je nova bitka. Na hapšenje Meng gleda se kao na prekretnicu u trgovinskom ratu SAD-Kina jer to pokazuje koliko je Trampova administracija bila ozbiljna po pitanju progona “Huaveja”, posebno po pitanjima poput krađe tehnologije i kršenja američkog zakona.

Kina je na to njeno hapšenje međutim gledala drugačije. Ovo je bio napad kao nijedan drugi. Kako piše BBC, ako je “Huavej” krunski dragulj kineske tehnologije, onda je Meng njegova princeza.

Pročitajte još

UHAPŠENI KANAĐANI

Hapšenje Meng je dovelo do diplomatske svađe, a Kina tvrdi da su optužbe protiv Meng politički motivisane. Nedugo nakon njenog hapšenja dvojica Kanađanina su pritvorena u Kini. Majkl Spevor, konsultant povezan sa Severnom Korejom, i Majkl Kovrig, bivši diplomata koji radi za nevladinu organizaciju, optuženi su za špijunažu, a Kanada je njihovo hapšenje nazvala “proizvoljnim”. Njima su u pritvoru omogućene samo retke posete konzularnog osoblja. U aprilu je preneto da ih ispituju šest do osam sati dnevno i da nekad provedu 24 sata pod veštačkim osvetljenjem. U julu je navedeno da su čuvari zaplenili Kovrigu naočare za čitanje.

Ren je rekao da ne zna detalje o hapšenju dvojice Kanađanina, ali da nije u poziciji da komentariše. Iako zvaničnici tvrde da hapšenje Kanađana nije povezano sa Meng, Zapad to smatra kaznom i upozorenjem drugim zemljama koje se usude da ponove čin Kanade. “Huavej” se početkom godine našao na crnoj trgovinskoj listi SAD. Američkim firmama poput “Gugla” i “Intela” zabranjeno je da posluju sa kineskim tehnološkim gigantom ukoliko nemaju dozvolu američke vlade. “Majkrosoft” je prošle nedelje dobio ograničenu dozvolu.