Америка смислила „демократски“ расплет: Нека народ одлучи да је Косово независно!

© AP Photo / Visar KryeziuЗаставе, Косово, Америка
Заставе, Косово, Америка - Sputnik Србија
Пратите нас
Циљ Америке је да се питање независности Косова, то јест отцепљење и одвајање од Србије верификује народним плебисцитом — референдумом.

Амерички амбасадор на Косову и Метохији Филип Коснет изненадио je многе изјавом да коначни договор Приштине и Београда треба да буде прихваћен и од народа, а не само од „неколицине“ политичара.

Шта то хоће Америка

Бивши дипломата Зоран Миливојевић за Спутњик каже да је циљ Американаца да признање Косова преко референдума добије пун легитимитет, а не само легалитет.

„Дакле, они хоће да Срби дефинитивно као народ, а не само као власт, прихвате ’чињеницу‘ да су изгубили Косово. Зато је Американцима потребан плебисцит у форми референдума или неког другачијег народног изјашњавања“, објашњава Миливојевић.

Према његовим речима, циљ Америке је да се питање независности Косова, а самим тим и отцепљење и одвајање од Србије — верификује.

Вашингтон жели да се спречи отварање српског националног питања, то јест да се са независним Косовом то питање затвори и да се тако српски народ изјасни о новим границама на Балкану, о новој, такозваној реалности“, резонује Миливојевић.

Он подсећа да би на тај начин Америка закуцала косовско питање, то јест независност, јер би искористила „висок степен демократије“ као принцип за заштиту косовске независности.

Закуцавање независности

„Уколико би се признање Косова свело само на лидере и неку власт то би могло да буде подложно променама и увек би могло да се на овај или онај начин оспори. Међутим, ако би се грађани изјаснили на начин како сугерише америчка страна, Американци би дефинитивно затворили пројекат који је започет 1999. године НАТО бомбардовањем СРЈ. Затворили би и приче о новим границама на Балкану“, истиче Миливојевић.

Наш саговорник тврди да Америка на неки начин ставља Србију пред свршен чин тим планом, јер после таквог плебисцита Београду би биле везане руке.

Миливојевић напомиње да Американци врло перфидно раде на том пројекту и да је само питање да ли и како ће успети да натерају и Србију на тај сценарио.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала