Ovaploćenje moderne civilizacije: Kim otvorio novi grad

I. S.

04. 12. 2019. u 00:40

U Severnoj Koreji posle više godina rekonstruisano rodno mesto Kim Džong Ila

Оваплоћење модерне цивилизације: Ким отворио нови град

Presečena crvena vrpca Foto EPA

LIDER iz Pjongjanga Kim Džong Un, presecanjem crvene vrpce, otvorio je, simbolično, u utorak vrata obnovljenog severnokorejskog grada Samdžijon, koji je nazvao "ovaploćenjem moderne civilizacije". Grad, koji je, praktično još monumentalno gradilište nedaleko je od planine Paektu, koja se prema legendi smatra kolevkom korejske nacije.

Severna Koreja uložila je ogromnu svotu novca u projekat obnove grada, oko 15 kilometara udaljenog od granice sa Kinom, u kome se, prema severnokorejskoj propagandi rodio Kim Džong Il, otac Kim Džong Una. Fascinantan vatromet bio je deo svečanosti kojima je Samdžijon "pušten u pogon". Projekt je koncipiran u tri dela, a potpuno će biti završen oktobra iduće godine. Kim ga naziva "idealnom socijalističkom naseobinom". On je pre dve godine posetio gradilište i tada obelodanio svoje planove o rekonstrukciji koja je već uveliko bila u toku, podseća Bi-Bi-Si.

Projekt je priveden kraju s velikim zakašnjenjem zbog nestašice građevinskog materijala usled međunarodnih sankcija prema Severnoj Koreji, ali i primatu koji ova zemlja daje svom nuklearnom programu. Zapadna štampa navodi da je Kim, suočivši se sa ovim problemima, uveo radnu obavezu, tokom koje su ljudi bili primorani na rad za koji nisu bili plaćeni. Zvanični državni mediji, pod Kimovom direktnom kontrolom, za ove ljude su smislili drugačiji naziv - volonteri.

Pored muzeja posvećenog revolucionarnim aktivnostima i stadiona za treniranje zimskih sportova, rekonstruisani grad obuhvata novu liniju železnice, stadion i postrojenje za obradu borovnica i krompira, najvažnijih resursa u tom delu Severne Koreje.

Baloni, zastave i radost građana

Kim je više puta obišao radove, a nedavno je objavljena i njegova fotografija na belom konju, na vrhu planine Paektu. Samdžijon je dom za 4.000 porodica, ujedno i ski-centar, ima bolnicu i više kulturnih ustanova.

KVADRATURA

GRAD Samdžijon prostire se na maloj površini, od centra ka svim krajevima, nema više od dva-tri kilometra. Kako je pre početka radova najavila državna uprava, izgrađeno je 450 novih stambenih zgrada, kao i nekoliko zdanja sa industrijskim, ali i rekreativnim sadržajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Анти Антифа

04.12.2019. 07:23

И све то под санкцијама запада. Брави Корејци

Мица Хаубица

04.12.2019. 10:40

овај тера по своме и не ферма живу силу

Живорад Жика фон Жикић

04.12.2019. 14:33

Лепо, лепо је то и за неке корисно што и код нас има све више волонтера и волонтирањa. Не треба кварити људе тим материјалним моментом.Довољни су изгледа вода и ваздух?