');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Dečak imao NAJTEŽI SLUČAJ raka kod dece: Lekari mu davali dva meseca života, on nije odustajao od borbe i POBEDIO GA JE

Rajan Sevidž, trinaestogodišnji dečak iz Bilingema (okrug Daram, Engleska) imao je samo tri godine kad su lekari otkrili da ima neuroblastom u završnom stadijumu, redak oblik raka kod beba i male dece koji nastaje u nervnom tkivu. Mališanu su davali najviše dva meseca života.

Rajan Sevidž01 Foto: Neuroblastoma UK / Promo
Rajan Sevidž01

Tumor je obavijao Rajanovu kičmu, a šanse za preživljavanje su mu bile svega pet odsto.

Nakon što mu je postavljena dijagnoza, Rajan je podvrgut iscrpljujućoj hemoterapiji, a posle toga je podvrgnut operaciji, u kojoj mu je odstranjena većina tumora. Posle toga, bolest se povuka, ali dve godine kasnije, otkriven mu je novi tumor u grudima. Lekar je rekao roditeljima da je to "najteži slučaj koji je ikada video".

Hrabri dečak se i ovoga puta izborio sa bolešću. Godinama je išao na hemoterapiju i više puta je operisan pre nego što su Rajanova majka Lisa, tata Tim i sestra Eni obavešteni da se bolest povukla.

- Imajući u vidu šta je Rajan sve proživeo, boli me srce pri pomisli na svu tu decu koja se ovog Božića bore s neuroblastomom - kaže Lisa.

- Mala deca nisu zaslužila da im se oduzme dragocen period najranijeg detinjstva, niti da im nad glavom neprekidno visi opasnost da će se bolest vratiti. Ali potrebno je još mnogo istraživanja kako bi se sprečilo da deca pate kao što je patio Rajan - dodaje majka.

Zbog toga Rajan učestvuje u božićnoj kampanji organizacije Neuroblastoma UK, a porodica se nada da će njegova priča pomoći da se prikupe toliko potrebna sredstva za istraživanja raka kod dece i pomogne drugoj deci suočenoj s teškom borbom.

Pročitajte još

- Ovo će biti deseti Božić koji ćemo provesti s Rajanom, a nekada nisam verovala da će tako nešto biti moguće. Svaki Božić je za nas dragoceno podsećanje na to da je prošla još jedna godina od kada se Rajan dva puta izborio s tom užasnom bolešću. Moj sin je moj junak, moj borac i inspiracija - kaže majka Lisa.