Ako banka ode u stečaj, štediše će biti zaštićene: Usvojen set finansijskih zakona

Z. Z.

04. 12. 2019. u 09:44

Crnogorski parlament, posle višednevne rasprave, podržao set finansijskih zakona. Garantovani depoziti biće povećani na 100.000 uz mogućnost isplate još 30.000

Ако банка оде у стечај, штедише ће бити заштићене: Усвојен сет финансијских закона

Foto N. Mandić

PRIMENOM novih standarda bankarski sektor biće stabilniji, kontrola jača, smanjeni rizici. To je suština seta finansijskih zakona koje su poslanici podržali nakon višednevne rasprave u Skupštini. Usvojeni su zakoni o kreditnim institucijama, zaštiti depozita, i dopunjeni o stečaju i likvidaciji banaka. Zakon o kreditnim institucijama utvrđuje, između ostalog, mere iz nadležnosti organa za superviziju koje obuhvataju plan oporavka i obezbeđivanje finansijske pomoći. I drugi zakon o sanaciji kreditnih institucija predviđa osnivanje Sanacionog fonda koji će se finansirati iz godišnjih izdvajanja koji će te institucije uplaćivati u fond.

- Taj novac će se koristiti u postupku eventualne sanacije ili oporavka banaka - pojašnjeno je na sednici Parlamenta.

Poslanici su prihvatili i Zakon o zaštiti depozita. Cilj je, kako se konstatuje, da se zaštite štediše u slučaju stečaja ili likvidacije banke. Propisano je da se garantovani depozit poveća sa 50.000 na 100.000 evra uz mogućnost isplate dodatnih 30.000 u posebnim slučajevima.

- Osnovni cilj Zakona o zaštiti depozita je da se zaštiti deponent od gubitka uloga u slučaju stečaja banke. U takvim situacijama isplata će biti efikasna i u propisanim rokovima - poručeno je tokom rasprave u Parlamentu.

I naravno taj zakon izazvao je najviše polemike, zbog dve banke - IBM i Atlas, koje su početkom ove godine otišle u stečaj.

Iz Fonda za zaštitu depozita je još jednom ponovljeno da je ta institucija bila na visini zadatka i da su uspešno realizovali isplatu deponenata nakon što je u januaru, a kasnije i u aprilu uveden stečaj u Invest banci Montenegro i Atlas banci.

- Deponentima Atlas banke do sada je isplaćeno 79,7 miliona od ukupno 90,2 miliona evra. Što se tiče IBM-a isplatili smo 21,3 miliona, dok je ukupno potraživanje 22,3 miliona. Ukupno 101 milion za 11.000 deponenata u te dve banke - naveo je pred poslanicima Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

Tokom rasprave u Skupštini je saopšteno i to da će odluku o stečaju, odnosno likvidaciji banke donositi Savet Centralne banke.

RAZVLAŠĆIVANjE

POSLANIK DF Branko Radulović konstatovao je da se ovim propisom razvlašćuje guverner Radoje Žugić.

- Do sada nisu hteli da vas smene jer ste podobni za ovu vlast, ali ovim zakonom vas razvlašćuju - prokomentarisao je Radulović.

I GUVERNER SASTANČIO SA KNEŽEVIĆEM

I RAŠKO Konjević (SDP) pitao je guvernera da navede kada se sastajao u Podgorici sa vlasnikom jedne banke i zašto nije ranije rešavao problem.

- Menjajte zakone ako mislite da je previše moći koncentrisano u funkciji guvernera. Tačno je, sastao sam se sa Duškom Kneževićem više puta u nameri da pomognem da se situacija reši i da se loš uticaj ne prenese na ostatak bankarskog sektora. Nikada nisam uzeo nijedan cent, niti je bilo ikakve ucene - odgovorio je guverner Žugić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije