Gosti iz Kine putuju širom Srbije: Preko kartica potrošili dva miliona evra

D. I. KRASIĆ

04. 12. 2019. u 15:02

Reč je o najvećem kineskom kartičnom sistemu, sa kojim je Narodna banka Srbije već uspostavila saradnju

Гости из Кине путују широм Србије: Преко картица потрошили два милиона евра
KINESKI građani, koji posećuju našu zemlju, tokom ove godine su u Srbiji potrošili najmanje dva miliona evra. Toliko je, naime, zabeleženo prometa u Srbiji karticama iz kineskog sistema UnionPay.

Reč je o najvećem kineskom kartičnom sistemu, sa kojim je Narodna banka Srbije već uspostavila saradnju. Tako je na bankomatima i terminalima za naplatu Poštanske štedionice u Srbiji omogućeno i prihvatanje kartica UnionPay. Na ovim bankomatima kineski građani podigli su 217,4 miliona dinara keša, što je oko 1,9 miliona evra. Uz to, utrošili su još 12,1 milion dinara na prodajnim mestima koja prihvataju ove kartice.

- U ovom trenutku Banka Poštanska štedionica je prva banka koja je omogućila prihvatanje UnionPay kartica na svojoj prihvatnoj mreži bankomata i delu prihvatne mreže pos terminala i to za početak na 293 bankomata i 55 pos terminala - ističu u NBS. - Narodna banka Srbije nastavlja dalju realizaciju projekta saradnje sa kineskim nacionalnim kartičnim sistemom UnionPay, čiji je cilj da se ove kartice u Srbiji do kraja naredne godine mogu koristiti u prihvatnoj mreži "Dinakard" sistema i kod ostalih banaka. A, "Dinakard" mreža obuhvata sve bankomate i pos uređaje u celoj zemlji.

Sledeći korak je i izdavanje zajedničke DinaCard-UnionPay kartice.

- Zajednička kartica će se prihvatati kako u prihvatnoj mreži "Dinakard" sistema, tako i u prihvatnoj mreži UnionPay sistema u inostranstvu, čime će se i domaćim korisnicima platnih usluga omogućiti da nacionalnom platnom karticom podižu gotov novac na bankomatima i plaćaju na prodajnim mestima trgovaca širom sveta i u daleko većem broju nego što to danas čine - zaključuju u NBS.

Inače, prva transakcija kineskom UnionPay karticom u Srbiji, bila je u junu 2018. Tada je predstavnik ove kompanije na bankomatu Poštanske štedionice podigao 1.000 dinara. U sistemu UnionPay ima više od 6,5 milijardi izdatih kartica, koje čine polovinu svih platnih kartica u svetu.

BROJNI TURISTI

PO ostvarenom broju noćenja u Srbiji, gosti iz Kine su na drugom mestu, odmah posle turista iz Bosne i Hercegovine. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je, za prvih deset meseci, u našoj zemlji ostvareno ukupno 8,7 miliona noćenja, dok je u zemlji, u tom periodu boravilo ukupno 3,2 miliona turista. Inostrani turisti su najviše boravili u Beogradu, zatim u Novom Sadu, na Zlatiboru, u Vrnjačkoj Banji, Kopaoniku...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije