Evropske članice Vijeća sigurnosti UN-a osudile Pjongjang

Muškarac iz Južne Koreje posmatra vijesti o lansiranju raketa Sjeverne Koreje (EPA)

Evropske države ponovo su osudile trinaest setova lansiranja balističkih raketa Sjeverne Koreje od maja, rekavši da se time krše rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i narušavaju međunarodnu sigurnost.

Saopćenje je izdalo pet evropskih članica Vijeća sigurnosti UN-a: Belgija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Poljska, kao i Estonija, koje će se Vijeću sigurnosti pridružiti u januaru, prenio je AP.

U saopćenju se, također, osuđuju nedavne sjevernokorejske prijetnje partnerima u regiji i šire.

Evropske države su izdale saopćenje nakon zatvorenih konsultacija Vijeća sigurnosti o posljednjim lansiranjima raketa u Sjevernoj Koreji 28. novembra, objavio je Tanjug.

Oni su ponovili apel Sjevernoj Koreji da se dobronamjerno angažiraju u smislenim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je cilj denuklearizacija i da preduzmu konkretne korake ka odustajanju od oružja za masovno uništenje.

Kim nadgledao ispaljivanje raketa

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je u četvrtak novo ispitivanje višecijevnog raketnog bacača veoma velikih dimenzija, izvijestila je ranije sjevernokorejska agencija KCNA, uz napomenu da bi mogla biti riječ o najnovijoj vrsti oružja.

Pjongjang je krajem novembra, kada se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi Dan zahvalnosti, ispalio “dva neidentificirana projektila”, objavio je Seul, dok su njegovi pregovori s Washingtonom o sjevernokorejskom nuklearnom programu u zastoju.

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da je ispaljivanje balističkih projektila “ozbiljan izazov” za međunarodnu zajednicu.

KCNA je objavila fotografije na kojima se sjevernokorejski čelnik, u crnom kožnom ogrtaču, smije dok prisustvuje tom događaju, a vojnici mu aplaudiraju.

Na drugoj fotografiji vidi se raketa koja se diže prema nebu dok plamen suklja iz lansirnog sistema postavljenog na kamion iznad kojeg su četiri topa.

Cilj lansiranja bio je “pokazati vojnu i tehničku nadmoć tog oružanog sistema i njegovu čvrstu pouzdanost”, piše KCNA, dodajući da je Kim izrazio “veliko zadovoljstvo”.

Trump naljutio ‘čovjeka raketu’

Ovo je četvrto ispitivanje višecijevnog raketnog bacača velikih dimenzija od augusta.

Sjeverna Koreja je zadnjih mjeseci lansirala i druge projektile kako bi povećala pritisak na Washington.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da i dalje ima povjerenje u Kima, ali da je primijetio da on voli lansirati rakete, zbog čega ga zove “čovjek raketa”.

Takva izjava naljutila je zvanični Pjongjang.

Od drugog susreta čelnika dvije države, Kima i Trampa, održanog u februaru u Vijetnamu, koji je završio neslavno, nije zabilježen nikakav napredak u pregovorima dvije strane o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, iako su njih dvojica na trećem sastanku u junu dogovorila da će ponovo pokrenuti pregovarački proces.

Izvor: Agencije