Bivši radnici PKB danas u protestu 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Udruženje koje okuplja penzionere i bivše radnike PKB-a za danas je zakazalo protest najpre u 11.30 ispred Privrednog suda u Beogradu, a potom će do 14.30 blokirati i susedne ulice, kneza Miloša i kraljice Natalije.

Protest je prijavljen Policijskoj upravi Savski venac a najavljen je u vreme kada se održava još jedno ročište po tužbi koju su podneli radi isplate besplatnih akcija PKB-a, „zaturenih“ u vreme kada se vlasništvo te kompanije premeštalo iz republike na Grad i obrnuto.

Udruženje podseća i da su zaposleni u zavisnim firmama Korporacije PKB regularno dobili svoje udele prema odredbama zakona o privatizaciji, a da su radnici matične kompanije, njih oko 3.000 ostali bez ičega. Prema računici Udruženja, iznos koji potražuju je oko 850 miliona dinara. Oni su zatražili i da sud odredi privremenu meru kojom bi delu korporacije koji je u funkciji nakon prodaje Al Dahri, zabranio prodaju preostale imovine kako bi bivši radnici mogli da naplate svoje udele.

– Mi smo došli u posed ugovora sa Al Dahrom i čudno je to što prodavac nije država, koja je vlasnik, nego sama korporacija koja je prodala imovinu. Jasno je da su to uradili zbog zemljišta koje je otuđeno i koje država ne može da prodaje, ali firma može. Istovremeno, iako je reč o vezanim transakcijama, ugovor o prodaji kapitala Instituta i Eko Meda, zavisnih društava PKB-a, potpisana je država – kažu za Danas u Udruženju.

Dodaju da protest organizuju jer „sumnjaju u nezavisno sudstvo“, kao i zbog „medijske blokade na televizijama sa nacionalnom frekvencijom iako je reč o pravnom pitanju, svojini a ne političkim stavovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari