Španski okršaj na evropskoj pozornici

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.12.19. | 08:43

Real Madrid dočekuje Valensiju u jednom od derbi susreta 12. kola Evrolige

Bilo je trzavica za Real Madrid na početku sezone, ali u Evroligi je bar za sada sve leglo na svoje mesto. Tim Pabla Lasa upisao je šest vezanih trijumfa u elitnom takmičenju i sa trećeg mesta na tabeli gleda ka Valensiji, koja pokušava da se upusti u borbu za plasman među najboljih osam ekipa u Evropi. Stoga će njihov međusobni okršaj u predstojećem kolu Evrolige imati veliki rezultatski značaj, jer Kraljevići svakako pikiraju prednost domaćeg terena kada do razigravanja bude došlo (21.00).

Iako je katastrofalno startovala, Valensija se kroz poslednjih nekoliko kola znatno podigla i sada ravnopravno sa još nekoliko ekipa iz „donjeg doma“ pikira mesto u samoj završnici Evrolige. Doduše, gotovo izvesno im je teško pao poraz od Crvene zvezde prethodne sedmice u poslednjim sekundama pogotkom Lorenza Brauna, ali sastav Haumea Ponsarnaua moraće što pre da zaboravi na ovaj trenutak i okrene se novom rivalu.

Izabrane vesti

Tražiće gosti večeras u Madridu i prekid neprijatne tradicije u duelima sa Real Madridom, koja kaže da trijumf protiv Kraljevića nisu doživeli na minulih šest susreta. Tačnije, od sredine 2017. godine su samo jednom došli do pobede protiv Reala. Svestan je toga i Haume Ponsarnau, trener Valensije.
„Reč je o izuzetno teškom protivniku koji se nalazi u odličnoj formi u Evroligi. Imaju apsolutno sve. Nedostajaće im neki igrači, ali svi ostali su u samom svetskom vrhu i mogu da prelome meč u svoju korist u bilo kom trenutku. Tavares, u odbrani, recimo, može da reši meč, kao i Kampaco kada je raspoložen u ofanzivi. Dek takođe igra fantastično u ovom momentu i postaje sve bitniji u igri Reala. Isplatilo im se to što su dosta uložili u njega“, izjavio je strateg Valensije.

Sa druge strane, Pablo Laso je podvukao da neće moći da računa na Mežrija, Ljulja i Rejesa, kao i da su Rudi i Tejlor imali određenih zdravstvenih problema u toku sedmice.
„Zdravstveni bliten nije najbolji. Mežri, Ljulj i Rejes propuštaju meč protiv Valensije, a uz to Rudi nije trenirao čitave sedmice zbog virusa. Tejlor je dosta bolje i igrao je u domaćem prvenstvu. Što se našeg narednog rivala tiče, Valensija igra odličnu košarku, imaju igrače koji se dobro poznaju, jer igraju zajedno već godinama unazad i lepo kombinuju sa loptom. Reč je o kompletnom timu koji je dosta napredovao na svakom planu, naročito nakon dolaska Ndura i Motuma. Nema opuštanja, Valensija uvek nađe način da nam zagorča život“, rekao je Laso.

Zanimljivo bi moglo da bude i u Moskvi, gde će Šarunas Jasikevičijus zajedno sa Žalgirisom tražiti veoma važan brejk i prekid crne serije protiv ekipe CSKA. Najbolji litvanski klub sedi tek na pretposlednjem mestu na tabeli, a za pobedu u Evroligi ne zna još od početka novembra kada je trijumfovao u Turskoj protiv Fenerbahčea.

Od Armejaca se u poslednje vreme svašta može očekivati. Samo u poslednjih pet kola viđene su ogromne oscilacije u njihovoj igri, pa su tako doživeli neprijatan poraz od Asvela u Francuskoj, kao i Baskonije i Real Madrida u Španiji, da bi nakon toga izneli veoma ubedljiv trijumf nad Barselonom na Pirinejskom poluostrvu. Ipak, treba podvući da je CSKA iz Moskve i dalje jedan od glavnih favorita za odlazak na Fajnal for, te da je svakako favorit na svom terenu protiv litvanskih Zelenih.

Za kraj, jedno od prijatnijih iznenađenja dosadašnjeg toka sezone, Makabi iz Tel Aviva, dočekaće u svojoj „Menora Mivtačim Areni“ ekipu Bajerna iz Minhena, koji se sigurno i dalje oporavlja od dva veoma ubedljiva poraza od Panatinaikosa i Anadolu Efesa. Ovaj drugi bio je prilično ubedljiv i obeležio ga je rekord Šejna Larkina, koji je tada ubacio čak 49 poena za 31 minut proveden na terenu.

Trener Bajerna, Dejan Radonjić, ističe da je veoma važno da njegov tim popravi igru i zaigra na najvišem mogućem nivou i na gostovanjima.
„Makabi za sada igra odlično i mislim da su spremni za veliki rezultat u Evroligi. Imaju snažan tim koji igra veoma dobro u fizičkim duelima, a uz to dobijaju vetar u leđa od svoje publike. Za nas je izuzetno važno da popravimo igru i da se nadmećemo, naročito kada igramo na strani“, podvukao je bivši strateg Crvene zvezde.

EVROLIGA – 12. KOLO

Četvrtak
18.00: (1,20) CSKA Moskva (19,0) Žalgiris (5,00)
20.05: (1,17) Makabi Tel Aviv (20,0) Bajern Minhen (5,50)
20.45: (1,25) Olimpija Milano (17,0) Crvena zvezda (4,40)
21.00: (1,15) Real Madrid (20,0) Valensija (6,00)

Petak
18.00: (2,30) Himki Moskva (14,5) Barselona (1,70)
18.00: (1,45) Zenit Sankt Peterburg (15,0) Asvel Lion (3,05)
18.45: (1,15) Fenerbahče (20,0) Alba Berlin (6,00)
20.30: (1,30) Panatinaikos (16,0) Olimpijakos (3,90)
21.00: (2,15) Baskonija (14,5) Anadolu Efes (1,80)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara