Komšić i Džaferović s premijerom Slovenije: Podrška evropskom putu BiH

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina želi jačati odnose i saradnju sa Slovenijom u raznim područjima (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović razgovarali su u četvrtak, drugog dana zvanične posjete članova državnog vrha Bosne i Hercegovine Sloveniji, s predsjednikom Vlade Slovenije Marjanom Šarcom.

Naglašeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na svim nivoima, prenosi Anadolija.

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina želi jačati odnose i saradnju sa Slovenijom u raznim područjima, posebno na ekonomskom planu.

Slovenija snažno podržava proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Bez Zapadnog Balkana Unija neće biti kompletna, naglašeno je na sastanku.

Zahvalnost za podršku Slovenije

Iskazana je jasna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, članovi bh. delegacije izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći Slovenije u procesu integracija Bosne i Hercegovine u EU.

Razgovarano je i o problemu neregularnih migracija u Bosni i Hercegovini i EU-u.

Istaknuto je da je potrebno zajedničkim pristupom prema institucijama EU-a i nove Evropske komisije riješiti pitanje migracija na zadovoljavajući način.

Prije sastanka s premijerom Slovenije upriličen je razgovor Komšića i Džaferovića te predsjednika Slovenije Boruta Pahora sa članovima akademske zajednice o temi “Pogledi / stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine”.

Izvor: Agencije