Neviđene avanture na Sajmu: Otvoren Festival nauke

L. Đ. T. - Š. M.

06. 12. 2019. u 00:36

Na Beogradskom sajmu otvoren 13. Festival nauke, đaci na jedinstvenu manifestaciju pristizali u kolonama. Razotkriveni mnogobrojni mitovi, otklonjene zablude i objašnjena pozadina raznih sujeverja

Невиђене авантуре на Сајму: Отворен Фестивал науке

Milišani prate izvođenje eksperimenta / Foto I. Marinković

NEPREGLEDNE kolone posetilaca, posebno učenika osnovnih i srednjih škola, okupirale su juče hale 3, 3a i 5 Beogradskog sajma, na kojem je otvoren 13. festival nauke. Tema ovogodišnje manifestacije je razotkrivanje zabluda i mitova uz pomoć nauke i njenih dostignuća, a tokom četiri festivalska dana će se predstaviti oko 650 naučnika sa više od 60 postavki iz celog sveta.

Glavni festivalski program "Nauka bez prestanka" sprovela je juče sve zainteresovane kroz niz izazova i eksperimenata, gde su im razotkriveni mitovi, otklonjene sve zablude i objašnjena pozadina mnogobrojnih sujeverja.

Najveće interesovanje prvog dana vladalo je na štandu generalnog sponzora festivala NIS, gde su okupljeni, a posebno najmlađi, imali priliku da se pretvore u pravog istražitelja u okviru Escape Room.

- U sobi postoji nekoliko zadataka koje ekipe moraju da reše, i da otkriju nekoliko tajni, kako bi saznali šta je ono što ih pokreće. Kada otkriju koja ih energija pokreće, treba glasno da izgovore njeno ime i vrata sobe će se otvoriti - objasnili su na štandu NIS-a.

Studenti Fizičkog fakulteta u Beogradu predstavili su Teslin transformator, koji se koristi za proizvodnju napona visoke frekvencije.

Roboti su takođe privukli veliku pažnju, a pokazalo se i da su hemijski eksperimenti pravi hit.

Postavke koje su takođe bile zapažene su "Laboratorija za razotkrivanje mitova" Fakulteta za fizičku hemiju, zatim interaktivna postavka inspirisana misijom "Apolo 11" kao, i "Svakodnevica puna zabluda" Hemijskog fakulteta.

 

"Naučnofantastična bina", smeštena u hali 5, ugostila je naučnike iz celog sveta, koji su za okupljene tokom celog dana izvodili eksplozivne naučne šou-programe.

Festival će trajati do nedelje, a cena jednodnevne karte je 500 dinara, a deca uzrasta do pet godina moći će besplatno da posete ovu manifestaciju.


 

EVOLUCIJA MAJMUNA

Na ovogodišnjem sajmu posebno je zanimljiva postavka Prirodnjačkog centra Srbije iz Svilajnca, sa temom "Evolucija od Afrike do Evrope". Ona prikazuje evoluciju čovekolikih majmuna, od samog nastanka do danas. Takođe, napravili su poređenje između afričkih i evropskih životinja, pa posetioci mogu da razjasne u čemu se razlikuju srndać i antilopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije